Mikor kell felszerelni a nyári gumit? Komoly veszélyekkel járhat a késői csere
Itt a jó idő, már esedékes a nyári gumi felszerelése.

gumicsere
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új koronavírus-járvány alaposan felforgatta a mindennapok rutinját. A téli gumiról nyárira történő váltás egybeesett a kijárási korlátozásokkal, de a gumicsere elmulasztása komoly veszélyeket hordoz magában - hívja fel a figyelmet Nagy Norbert túraautó- és hegyi versenyző.

- Valahogy mindenki azt tartja, hogy késő ősszel sokkal fontosabb lecserélni a gumikat, de tavasszal sokkal megengedőbbek az emberek ebben a témában. Pedig a téli gumi tavaszi, nyári használata is elég sok veszéllyel jár. Egyrészt lefelezzük a téli gumi élettartamát, ha nem cseréljük le tavasszal, többet fogyaszt az autó, másrészt nedves úton jelentősen megnő a fékút - mondta a Nagy Norbi Racing Team szakmai vezetője.

- Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy legyen bármilyen extrákkal felszerelt autó is alattunk, az bizony mindössze négy tenyérnyi felületen kapcsolódik az úttal. A felületek minősége pedig a gumiktól függ - tette hozzá Nagy Norbert.

A nyári gumik felszerelésének esedékességére hívja fel a figyelmet a rendőrség is, hiszen a közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak. Napsütéses, tiszta időben sima útfelület fogadja a közlekedőket, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást. A jó idővel a télen berögződött, óvatos magatartás helyett a járművezetők jellemzően lendületesebben, nagyobb átlagsebességgel közlekednek az utakon, amely magatartást a baleseti statisztikai adatok is hűen tükrözik.

Ebben az időszakban ugyan előfordulhatnak még hidegebb napok, az áprilisi időjárás már azt jelzi, hogy ideje lecserélni az autókon a téli gumikat. A gumicseréket az átlaghőmérséklet és a naptári idő is indokolja. A közutakon elérhető legnagyobb biztonság eléréséhez hozzátartozik a megfelelő állapotú és fajtájú gumiabroncsok használata - írták a police.hu-n.

Fotók: Getty Images

Sikerülne most egy KRESZ-vizsga?

Ha valakinek birtokában van egy jogosítvány, magabiztosan vehet részt a forgalomban, hiszen megszerezte azt a tudást, ami felkészíti a helyes közlekedés szabályaira, és a hirtelen helyzetekben is képes jó döntést hozni. Ebben az esetben ez a gyors, tízkérdéses kvíz sem okozhat gondot.

Ezt is szeretjük