Meglepő, hogy kik okozzák a legtöbb balesetet: az életkor és az autó színe is számít
Kitől kell leginkább félni az utakon? A biztosító felmérése érdekes eredményeket hozott.

ezust-auto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon hol és milyen autóval, férfiak vagy nők okozzák a legtöbb balesetet? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Generali saját statisztikái között, hiszen sokan biztosan rávágnák, hogy a hölgyek bizonytalanabb sofőrök, a legveszélyesebb autósok pedig a nagy, fekete terepjárókkal közlekedő fiatal férfiak.

Ezzel szemben - a biztosító összesített adatai szerint - az elmúlt két évben a szürke gépjárművel járó, fővárosi, negyvenes férfiak kerültek a legtöbbször bajba. Az elővigyázatosság nem árt, ugyanis a személyi sérüléssel járó közúti balesetek 93%-a továbbra is a járművezetők hibájából történik.

A Generali Biztosító 2019. január 1. óta több tízezer autós káresetet regisztrált, összesen körülbelül 8 milliárdos értékben. A nemrég elkészült statisztikai adatokban azonban számos, a sztereotípiákkal leszámoló érdekességet is találhatunk, melyek túlmutatnak a milliárdos kifizetéseken.

Az talán nem jelent nagy meglepetést, hogy a Generali ügyfelei a legtöbb balesetet a fővárosban - 6200 eset - és Pest megyében - 3800 eset - szenvedték el, de az elgondolkodtató, hogy ezek után az ország nyugati és keleti vége a legveszélyesebb helyszín közlekedési szempontból. Győr-Moson-Sopron megyéből több mint 1600, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből közel 1400 kárbejelentés érkezett a biztosító ügyfeleitől.

Nem a fiatalok jelentik a legnagyobb veszélyt

Azt gondolhatnánk, hogy jellemzően a fiatal sofőrök okoznak több balesetet, hiszen kisebb rutinnal rendelkeznek, és gyakran kevésbé megfontoltan vezetnek. Ezzel szemben a biztosító ügyfelei körében az összes káreset csupán 15%-a írható a fiatalok számlájára. Negyvenéves kortól azonban megfordul a trend, és egészen a nyugdíjig az okozott károk száma ugrásszerűen megnő, az összes baleset 60%-a ebben az életszakaszban történik.

Minden harmadik káreset a negyvenesekkel történik, a legtöbb baleset okozója vagy elszenvedője négyikszes férfi. Igaz, ez a korosztály rendelkezik a legnagyobb arányban casco- és kgfb-szerződéssel a biztosítónál.

Szürke autós férfiak: kerüljük őket az utakon?

Rátérve a pórul járt járművekre, a következőket láthatjuk: a gépjárműszíneket tekintve a szürkék voltak a legnagyobb veszélyben az elmúlt két évben: több mint 7500 baleset köthető ehhez a színhez.

- Ehhez az adathoz érdemes megjegyezni, hogy ügyfeleink körében a leggyakoribb autószín a szürke, illetve a metálszürke, tehát ezen színárnyalatok csak népszerűségük miatt okoznak nagyszámú balesetet. Nem biztatnánk senkit arra, hogy előítéletekkel forduljon a szürke gépjárművekkel közlekedők felé, inkább legyünk elővigyázatosak minden közlekedési helyzetben - hívta fel a figyelmet Földi-Tamás Ildikó, a Generali Biztosító kommunikációs és rendezvényszervezési vezetője.

A képzeletbeli dobogó második és harmadik helyén a fehér - 4500 eset - és fekete járművek - 4000 eset - állnak, de a biztosító többezres balesetszámot regisztrált kék, piros és barna színű autókra is. Mi a helyzet a nemek arányával, valóban rosszabbul vezetnének a hölgyek? Erre a sztereotípiára a Generali statisztikája mindenképpen rácáfol, mert az adatok szerint az ügyfeleik körében 2019-ben bekövetkezett káresetek 62%-át féri vezetők okozták, tehát a nők jócskán elmaradtak mögöttük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elővigyázatosság mindig kifizetődik

A KSH adatai szerint 2019. második negyedévében több mint negyedével csökkent a halálos kimenetelű közúti balesetek száma, és a közlekedési incidensek során összességében is kevesebben sérültek meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a járműveket nem érték számottevő károk a különböző balesetek következtében, hiszen egyre gyorsabb tempóban élnek és közlekednek az emberek a mindennapokban.

- Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években növekszik a gépjárművekre vonatkozó kárbejelentések mértéke: 2019-ben eddig több mint 3000-rel ugrott meg ez a szám az egy évvel korábbiakhoz képest. Mindez körülbelül 2 milliárd forinttal nagyobb értékű kárösszeget jelent. Nem érdemes tehát kockáztatni, jobb gondoskodni arról, hogy baj esetén azonnal megnyugtatóan tudjuk rendezni a káresetet - tette hozzá Földi-Tamás Ildikó.

Fotók: Getty Images

Átmennél most is a KRESZ-vizsgán?

A közlekedés szabályait a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, hétköznapi nevén a KRESZ határozza meg. De vajon minden utakon közlekedő tökéletesen válaszolná meg a kérdéseket? A kérdésekből kiderül.

Ezt is szeretjük