A magyarok egy része simán rükvercbe tenné a kocsit az autópályán

Veszélyes tévhitekkel hajtanak fel az emberek az autópályára - derült ki egy friss felmérésből.

autopalya

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jobbról előzés az autópályán? Tartós haladás a leállósávban? Megfordulás a pálya kellős közepén? Az OTP Mobil legújabb, autópálya-ismereti felmérése alapján sok válaszadó szerint ezeknek semmi akadálya.

Az autópályát használó magyar sofőrök többsége tisztában van a sztrádán alkalmazott KRESZ-szabályokkal, de bizonyos tévhitek továbbra is élnek a fejükben - derült ki a legújabb hazai, közlekedési ismereteket vizsgáló felmérésből, amelyet Pető Attila közlekedési szakértő az OTP Mobil Kft.-vel együttműködve készített.

Veszélyes tévhitek

A 2019 novemberében mintegy tízezer Simple by OTP-felhasználó körében végzett felmérésből kiderült, hogy a sofőrök harmada nem tudja, hogy mi a helyes lépés, ha autópályán haladva a visszapillantó tükörben egy megkülönböztető jelzést használó jármű tűnik fel. Életekbe kerülhet, ha nincs mindenki tisztában azzal, hogy ilyen esetekben a megkülönböztető jelzést használó jármű minél gyorsabb haladása érdekében a legbelső sávban haladóknak balra, a két külső sávban haladóknak jobbra kell húzódniuk.

Számtalan baleset elkerülhető lenne akkor is, ha nem csak a sofőrök 91%-a ismerné azt a szabályt, miszerint jobbról előzni autópályán tilos. Százalékosan elenyésző arányban, de tízezer járművezetőből így is százan gondolják tévesen, hogy belátásuk szerint akár meg is fordulhatnak az autópályán. Közülük 27-en pedig rükvercbe is váltanának, ha a helyzetük úgy kívánná.

Az egyik legtöbbet hallott szabály az autópálya-használattal kapcsolatban, hogy a leállósáv csak nagyon indokolt esetben használható: a KRESZ szerint egészen pontosan az autópályát civilként, tehát nem megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjeként csak akkor vehetjük igénybe, ha műszaki meghibásodás miatt a jármű továbbhaladásra képtelen. Ennek ellenére a sofőrök 30%-a egyéb esetekben - például a gyorsítósáv meghosszabbításaként - sem zárkózik el az igénybevételétől.

A matrica kötelező

Természetesen arról az alapszabályról sem szabad megfeledkezni, hogy az autópályákat csak érvényes matricával lehet használni. - Érdemes már bőven a lejárat előtt, akár már december elsejétől megváltani a 2020-as évre a pályamatricát a figyelmetlenségből adódó büntetést elkerülendő - figyelmeztet Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezető igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az előzetesen megvett matricák nagy népszerűségnek örvendenek: tavaly közel 10 100 darab éves országos és megyei matricát értékesítettünk az elővásárlás időszakában. Az e-pályamatrica érvényessége ráadásul bármikor könnyen ellenőrizhető a mobillal, ha applikációval vagy a Simple webes felületén vásároltad azt. Szintén előnyös lehet a mobilos vásárlás, ha útközben olyan megyébe térsz át, ahol nem rendelkezel vignettával. Ilyen esetben 60 percen belül még pótolható a matricavásárlás, így nem kell büntetésre számítani - tette hozzá Benyó Péter.

Fotók: Getty Images

Teszteld magad! Átmennél most a KRESZ-vizsgán?

A jogosítvány megszerzését követően az ember elméletileg biztos lehet abban, hogy a forgalomban való részvételhez megfelelő tudás birtokában van, képes gyorsan helyes döntést hozni éles helyzetben. De vajon minden utakon közlekedő tökéletesen válaszolná meg a KRESZ-kérdéseket?

Ezt is szeretjük