Mikor kinek van elsőbbsége? A rendőrség tisztázta a félreértéseket
A rengeteg baleset miatt a rendőrség közleményt adott ki, melyben felhívták a figyelmet az elsőbbségadás szabályainak fontosságára.

elsobbsegadas-tabla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csak Baranya megye közútjain 44 baleset történt az elmúlt héten: 36 anyagi kárral, nyolc pedig személyi sérüléssel járt. A négy könnyű és a négy súlyos sérüléssel járó balesetben összesen 11-en sérültek meg, heten könnyebben, míg négyen súlyosan.

A balesetet okozók többsége személyautóval közlekedett, de tehergépkocsival, autóbusszal és gyalogosan közlekedő is szerepel az okozók között. A legjellemzőbb baleseti ok az elsőbbség meg nem adása, a gyorshajtás és a szabálytalan kanyarodás volt.

A rendőrség az esetek kapcsán közleményben kéri, hogy a közlekedők a kereszteződéshez érve a kihelyezett jelzőtáblák utasításait mindig tartsák be, azt a járművet, amely elsőbbséget élvez, ne kényszerítsék hirtelen irányváltoztatásra vagy fékezésre. Inkább várják meg a biztonságos áthaladás lehetőségét, pár másodperc miatt nem érdemes kockáztatni.

Egyenrangú utak találkozásánál a jobbkéz-szabály alapján dől el az áthaladás sorrendje, tehát elsőbbséget kell adni a jobbról érkező járművek részére. Sokan figyelmen kívül hagyják azt is, hogy bekanyarodáskor elsőbbséget kell adni az azon az úttesten áthaladó gyalogosnak, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá a kerékpársávon, kerékpárúton vagy gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kereszteződéseket mindig fokozott figyelemmel és mérsékelt sebességgel kell megközelíteni, hogy az ember eleget tudjon tenni elsőbbségadási kötelezettségének. Akinek pedig elsőbbsége van, minden esetben győződjön meg arról, hogy azt megkapja-e!

A kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Teszteld magad! Átmennél most a KRESZ-vizsgán?

A jogosítvány megszerzését követően az ember elméletileg biztos lehet abban, hogy a forgalomban való részvételhez megfelelő tudás birtokában van, képes gyorsan helyes döntést hozni éles helyzetben. De vajon minden utakon közlekedő tökéletesen válaszolná meg a KRESZ-kérdéseket?

Ezt is szeretjük