Ha ezt a 10 szabályt betartod, baleset nélkül megúszhatod a telet - Sok autós elfelejti
Téli autós tippek: így készülj fel az ünnepek alatti utazásokra, hogy minden rendben menjen.

hoban-vezet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már csak pár hét, és itt a várva várt karácsonyi időszak. Ilyenkor sokan családostul keresik fel a vidéken vagy külföldön élő rokonokat, és akár több különböző helyre is elutaznak az ünnepek alatt.

Mivel jellemzően mindenki ugyanabban a pár napban kel útra, a havas, síkos vagy ködös időjárás mellett az erős forgalom is nehezíti az utazást. Ahhoz, hogy a kellemetlen körülmények miatt ne történjen baj, kiemelten fontos, hogy jó műszaki állapotú autóval, felkészülten vágj neki az útnak. A LeasePlan összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni indulás előtt, hogy mindenki biztonságban és épségben odaérjen szeretteihez.

Figyelj az akkumulátorra

Az alapfunkciók ellenőrzésekor az ember gyakran nem is gondol az autó akkumulátorára, amíg meg nem történik a baj. Ha hosszabb útra készülsz, és arra gyanakszol, hogy gyengélkedik az akkumulátor, esetleg volt is már vele probléma korábban, ne habozz kicserélni. A gyenge aksik az első hidegben megadják magukat, így bosszantó helyzetbe kerülhetsz, ha ez éppen egy elhagyatott területen történik meg.

Ha elektromos autóval tervezel utazni, fel kell készülnöd rá, hogy egy fagyos éjszaka után reggelre akár 40-50 kilométerrel is csökkenhet a hatótáv, ezért érdemes még közvetlenül az indulás előtt feltölteni az akkumulátort.

Ellenőrizd a gumiabroncsokat

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig az évszaknak megfelelő autógumival tanácsos közlekedni. Még inkább figyelni kell erre, ha külföldre indulsz, hiszen a kötelező téli gumi használatának elmulasztása súlyos bírságokat vonhat maga után. Ezenfelül időről időre, de főként utazások előtt ellenőrizd az abroncsok nyomását.

Az alacsony keréknyomás akár balesethez is vezethet, ráadásul ronthatja a futásteljesítményt, és növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Ha havazáskor utazol, vagy olyan helyre mész, ahol szükség lehet rá, jó, ha van nálad vontatókötél és hólánc is. Tartsd észben azonban, hogy a téli gumi hiánya nem orvosolható hólánccal, mivel ez utóbbi jeges úton nem nyújt biztonságot.

Biztosítások és nemzetközi zöldkártya

A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében utazások előtt ne felejts el utas- vagy indokolt esetben kiterjesztett biztosítást kötni. Ha például nagy értékű sífelszereléssel indulsz útnak, mindenképpen gondoskodj poggyászbiztosításról. Előtte vizsgáld meg, hogy az autódhoz kapcsolódó, meglévő szerződéseidben vannak-e kiegészítő biztosítások.

Például üzemanyagkártya esetében a trélerbiztosítással vagy cascobiztosításnál poggyászra is kiterjedő védelemmel jelentős összegeket spórolhatsz. Külföldi utazás előtt azt is ellenőrizd, hogy az autó rendelkezik-e a határátlépéshez szükséges érvényes nemzetközi zöldkártyával.

Tervezd meg az útvonalat

Ha már teljesen átvizsgáltad az autót műszaki szempontból, és a megfelelő biztosításokkal is rendelkezel, készülj fel az utadat befolyásoló többi tényezőre is. Tervezd meg előzetesen az útvonalat, és nézd meg az esetleges alternatív útvonalakat is arra az esetre, ha az időjárás vagy a forgalom miatt módosítani kellene az irányon. Emellett célszerű a töltőállomásoknak is utánanézni, hiszen bármikor szükség lehet üzemanyagra vagy bármi egyébre az utazáshoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Készülj fel a zord időjárásra

Noha az időjárás egyik pillanatról a másikra változhat, érdemes rápillantani a meteorológiai hírekre a látogatás előtti este, így megfelelően felkészülhetünk a vezetést nehezítő olyan körülményekre, mint például a havazás vagy a jeges utak. Erős hóesés vagy jégeső esetén azonban inkább maradjunk otthon, és halasszuk el az utazást. Ha hosszú útra készülünk, mindig tele tankkal induljunk el.

Ritkán használt autónál fontos, hogy a hideg beköszöntével újra megtankoljunk, mivel az üzemanyagok szezonálisan eltérő adalékolással rendelkeznek, így az adott évszak időjárási viszonyainak leginkább megfelelően védik az autó mechanikáját.

Biztonsági tartozékok

Indulás előtt mindig ellenőrizd, hogy a telefonod fel van-e töltve, és ne felejtsd otthon a pokrócot, zseblámpát, hóásásra alkalmas eszközt, valamint ételt, italt és a mobiltöltőt sem. Ügyelj rá, hogy egy esetleges defekt vagy baleset esetén nálad legyenek a kötelező biztonsági tartozékok: az érvényes szavatossági idejű, B típusú elsősegélydoboz és az elakadásjelző, fényvisszaverő háromszög.

Ezenfelül gondoskodj róla, hogy vészhelyzet esetére legyen a csomagtartóban pótkerék, láthatósági mellény, tartalék izzó, emelő, kulcskészlet, indítókábel és motorolaj is. Jól jöhet a jégoldó spray is, amely segít úgy kinyitni az autó befagyott ajtaját, hogy a karosszéria ne sérüljön.

Milyen a megfelelő ruházat?

Hosszabb téli utazásoknál az öltözködést is alaposan át kell gondolni. Vastag téli ruhákban, kabátban balesetveszélyes lehet a vezetés, hiszen hamar meleged lehet, ami befolyásolja a koncentrálóképességet. Ráadásul a többrétegű, szoros ruházat növeli a reakcióidőt, és csökkenti a mozdulatok kifinomultságát. Ugyanakkor alulöltözve sem ajánlott elindulni. Mindenképp legyen nálad plusz pulóver, kabát a csomagtartóban, hiszen egy esetleges lerobbanásnál szükség lehet rá, ameddig megérkezik a segítség.

Az ablakmosó folyadék fontossága

A téli időszakban többféle csapadékra is kell számítani, ezért az ablaktörlőknek ilyenkor meghatározó szerepük van a megfelelő látási viszonyok biztosításában. Használj az évszaknak megfelelő, fagyálló ablakmosó folyadékot, és rendszeresen töltsd fel vele a tartályt, hiszen ha benne felejted a nyári folyadékot, az az első mínuszokban belefagyhat a tartályba. Hideg időben inkább kíméld az ablaktörlőt, a szélvédőre fagyott jeget pedig jégoldóval és kaparóval távolítsd el.

Ilyenkor is jelentős a vadveszély

Számos helyen, főleg erdőközeli utakon találkozhatunk vadveszélyre figyelmeztető táblákkal, azonban sokan figyelmen kívül hagyják ezeket, és a felhívás ellenére nem lassítanak. Ám ha egy vad az autó elé ugrik, az nem csupán a járműben, hanem az utasokban és az állatban is végzetes sérüléseket okozhat. Ne szabad tehát alábecsülni ezt a veszélyt, főleg télen, amikor a csúszós utakon megnő a féktáv.

Parkolás okosan

Téli időszakban különösen figyelj a parkolóhely megválasztásánál, mivel ilyenkor megszaporodnak a háztetőkről és erkélyekről lezúduló hó és jég okozta káresemények. Ezért parkolás előtt ne csak oldalirányba nézz szét, hanem felfelé is, és ha jelentős mennyiségű havat vagy jégcsapokat látsz magad felett a tetőkön, inkább válassz másik parkolóhelyet.

Fotók: Getty Images

Villámgyors KRESZ-teszt

Néhány kérdésre azonnal tudnia kellene a választ mindenkinek, aki a közúti közlekedésben részt vesz. Vajon ki az, akire ráférne egy kis újratanulás?

Ezt is szeretjük