Nagyon sok magyar használja rosszul a téli gumit - Balesetveszélyes hiányosságok derültek ki
Valóságos roham kezdődik: a lehűlés sokakat arra késztet, hogy téli gumira váltsanak, de vajon eleget tudnak róla?

teli-gumi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az autósok 80%-a még októberben is nyári abroncsot használ, de a mostani lehűlés miatt a többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni - derült ki a Bridgestone közel 20 ezer fő bevonásával készült friss kutatásából.

A felmérés megmutatta azt is, hogy a férfiak és nők eltérően hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket, továbbá, hogy a kitöltők több mint egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ami a közlekedésbiztonság szempontjából kockázatos.

Az évszaknak megfelelő abroncshasználatra vonatkozó kérdésre az autóvezetők 55%-a adott csak helyes választ. A Bridgestone országos felmérés keretében minden eddiginél nagyobb mintán, 19 550 autós bevonásával vizsgálta az abroncscserélési és közlekedésbiztonsági szokásokat, valamint a gépjárművezetők általános felkészültségét.

A kitöltők 80%-a még jelenleg is nyári abroncsot használ, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy októberben sorra dőltek meg a melegrekordok. Most viszont az első fagy már jelzi a hűvösebb időjárás közeledtét. A válaszadók hasonlóan magas aránya - 78% - ért egyet abban, hogy a gumicserének akkor jön el az ideje, amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, így a következő hetekben hosszú sorok várhatóak az abroncsműhelyek előtt.

A nők szívesebben fordulnak szakemberhez

A felmérés megmutatta, hogy a férfi és női autósok eltérő szempontok alapján hozzák meg döntéseiket. Új abroncsok vásárlásakor a férfiak 61%-a elsősorban az interneten fellelhető forrásokból tájékozódik. Ezzel szemben a női kitöltők közel fele, 49% nyilatkozott úgy, hogy szívesebben hagyatkozik gumis szakemberek véleményére.

Szintén a hozzáértők iránti bizalmat mutatja, hogy amíg a férfi válaszadók közel harmada - 32% - meghatározott időközönként, 4-5 évente cserél abroncsot, addig a hölgyek egy jó része - 37% - ebben a kérdésben is inkább a szakemberek visszajelzésére alapozza a döntését. A gumicserék ellenőrzését a nők 31%-a szintén az ő bevonásukkal végzi, amely a férfiak csak 12%-ára jellemző.

Árulkodó jelek az abroncson

Sajnos az új gumik vásárlásával a megkérdezettek több mint egyharmada - 38% - még mindig kivárja, amíg a gumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális 1,6 mm-es határértéket, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít.

- Ne várjuk meg, hogy az autógumi az előírásban megfogalmazott értékig elkopjon - figyelmeztet Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője. - Az erőteljes kopás a teljesítményre is hatással van, hiszen a futófelületen található, kapaszkodást segítő lamellák és a vízelvezetési árkok amortizálódása a nedves utakon könnyen tapadásvesztést eredményezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit mond a jogszabály?

Minden évben legalább egyszer felmerül annak a kérdése, hogy érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A szabályozás körüli vita bizonytalanságot eredményez, mert ugyan a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, a válaszadók közel fele ezt nem tudta. Az erre vonatkozó kérdésre a női kitöltők csupán 40%-a, a férfi kitöltők pedig 70%-a tudta a helyes választ.

Fotók: Getty Images

Zseniális módszerrel tüntették el a sérülést a kocsiról

Egy jó karosszéria-lakatos nem olcsó mulatság, ezért vannak, akik inkább kreatív módszerhez folyamodnak, és ahelyett, hogy kijavíttatnák a benyomódást, inkább szerepet adnak neki a kocsi külsején, és hozzá illő rajzzal fedik el. 

Ezt is szeretjük