Nagyon sok magyar használja rosszul a téli gumit - Balesetveszélyes hiányosságok derültek ki

Valóságos roham kezdődik: a lehűlés sokakat arra késztet, hogy téli gumira váltsanak, de vajon eleget tudnak róla?

teli-gumi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az autósok 80%-a még októberben is nyári abroncsot használ, de a mostani lehűlés miatt a többség egyszerre indul autóabroncsot cserélni - derült ki a Bridgestone közel 20 ezer fő bevonásával készült friss kutatásából.

A felmérés megmutatta azt is, hogy a férfiak és nők eltérően hozzák meg az abroncscserével és az új autógumik vásárlásával kapcsolatos döntéseiket, továbbá, hogy a kitöltők több mint egyharmada kivárja, amíg az autógumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális értéket, ami a közlekedésbiztonság szempontjából kockázatos.

Az évszaknak megfelelő abroncshasználatra vonatkozó kérdésre az autóvezetők 55%-a adott csak helyes választ. A Bridgestone országos felmérés keretében minden eddiginél nagyobb mintán, 19 550 autós bevonásával vizsgálta az abroncscserélési és közlekedésbiztonsági szokásokat, valamint a gépjárművezetők általános felkészültségét.

A kitöltők 80%-a még jelenleg is nyári abroncsot használ, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy októberben sorra dőltek meg a melegrekordok. Most viszont az első fagy már jelzi a hűvösebb időjárás közeledtét. A válaszadók hasonlóan magas aránya - 78% - ért egyet abban, hogy a gumicserének akkor jön el az ideje, amikor az átlaghőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, így a következő hetekben hosszú sorok várhatóak az abroncsműhelyek előtt.

A nők szívesebben fordulnak szakemberhez

A felmérés megmutatta, hogy a férfi és női autósok eltérő szempontok alapján hozzák meg döntéseiket. Új abroncsok vásárlásakor a férfiak 61%-a elsősorban az interneten fellelhető forrásokból tájékozódik. Ezzel szemben a női kitöltők közel fele, 49% nyilatkozott úgy, hogy szívesebben hagyatkozik gumis szakemberek véleményére.

Szintén a hozzáértők iránti bizalmat mutatja, hogy amíg a férfi válaszadók közel harmada - 32% - meghatározott időközönként, 4-5 évente cserél abroncsot, addig a hölgyek egy jó része - 37% - ebben a kérdésben is inkább a szakemberek visszajelzésére alapozza a döntését. A gumicserék ellenőrzését a nők 31%-a szintén az ő bevonásukkal végzi, amely a férfiak csak 12%-ára jellemző.

Árulkodó jelek az abroncson

Sajnos az új gumik vásárlásával a megkérdezettek több mint egyharmada - 38% - még mindig kivárja, amíg a gumik profilmélysége eléri a KRESZ szerinti minimális 1,6 mm-es határértéket, ami baleset-megelőzés szempontjából már kockázatosnak számít.

- Ne várjuk meg, hogy az autógumi az előírásban megfogalmazott értékig elkopjon - figyelmeztet Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője. - Az erőteljes kopás a teljesítményre is hatással van, hiszen a futófelületen található, kapaszkodást segítő lamellák és a vízelvezetési árkok amortizálódása a nedves utakon könnyen tapadásvesztést eredményezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit mond a jogszabály?

Minden évben legalább egyszer felmerül annak a kérdése, hogy érdemes lenne-e hazánkban is kötelezővé tenni az évszaknak megfelelő abroncshasználatot. A szabályozás körüli vita bizonytalanságot eredményez, mert ugyan a jelenleg hatályos magyar törvények szerint a taxisofőrökön kívül senki sem kötelezhető az évszaknak megfelelő abroncs használatára, a válaszadók közel fele ezt nem tudta. Az erre vonatkozó kérdésre a női kitöltők csupán 40%-a, a férfi kitöltők pedig 70%-a tudta a helyes választ.

Fotók: Getty Images

Zseniális módszerrel tüntették el a sérülést a kocsiról

Egy jó karosszéria-lakatos nem olcsó mulatság, ezért vannak, akik inkább kreatív módszerhez folyamodnak, és ahelyett, hogy kijavíttatnák a benyomódást, inkább szerepet adnak neki a kocsi külsején, és hozzá illő rajzzal fedik el. 

Ezt is szeretjük