Egy apróságot változtattak meg a közlekedési táblán, mégis óriási jelentősége van
Néha a legkisebb változtatások is hatalmas erejűek lehetnek a társadalom számára.

kozlekedesi-tabla1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem során rengeteget szenvedtek a nők azért, hogy ugyanolyan jogok és juttatások járjanak nekik, mint a férfiaknak, és bár látványos a változás még akkor is, ha csak az elmúlt száz évet nézzük, még mindig nem jutott el teljesen a társadalom arra a szintre, hogy ugyanúgy megbecsülje a nőket, mint a férfiakat, ez pedig főleg a jövedelemkülönbségekben mutatkozik meg.

A probléma azonban nem csak kis hazánkat érinti, nemzetközi szinten is jelen van a megkülönböztetés: még az olyan fejlett országokban is tapasztalható a jelenség, mint Svájc, ahol nemrég egy apró változtatással nagy mérföldkőhöz érkeztek a nők helyzetét illetően.

Ne csak a férfiaké legyen a zebra

Nemrég a genfi városvezetés fontos döntést hozott, ami a nők helyzetét kívánja segíteni. A zebrákat jelző közlekedési táblák sok esetben vagy semleges, vagy férfialakot ábrázoltak, a svájci város azonban belement abba a kezdeményezésbe, hogy a jelzések felét kicserélik női sziluettekre. Ez azt jelenti, hogy ezentúl 250 közlekedési táblán fognak nemcsak női alakok megjelenni, hanem a diverzitás jegyében afroamerikai emberek, terhes nők, leszbikus párok és bottal járó idősek is a közlekedési megjelenítés részévé fognak válni.

kozlekedesi-tabla
Fotó: swissinfo.ch

A genfi polgármester asszony, Sandrine Salerno szerint fontos fellépni a nemek közötti egyenlőtlenségek ellen, így a városban hamarosan az utcák közül is sok át lesz nevezve, hiszen a hagyományok szerint a közterületek neveit a legtöbb esetben férfiak viselik. Ezek az intézkedések átszámítva 18 millió forintba kerülnek Genfnek.

Nem mindenki örült a változásnak

A táblák cseréje vegyes érzelmeket váltott ki a közvéleményből: volt, aki szerint jó módja ez a figyelemfelkeltésnek és az egyenjogúság elősegítésének, mások viszont támadták az ötletet, mivel úgy gondolják, hogy a politikusok ilyen lépésekkel akarnak szimpatizánsokat szerezni maguknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ellenzők hozzátették, hogy a női sztereotípiákon sem segít, ha magas sarkú, szoknyás ábrázolással jelennek meg a közlekedési táblákon. A városvezetés tagadta, hogy politikai megfontolásból döntöttek a táblák kihelyezése mellett.

Képeken 10 ország, ahol nagyon jó nőnek lenni

A nemek közötti egyenlőség alapján is készítettek már listát országokról. Kíváncsi vagy, hányadikak lettünk?

Ezt is szeretjük