Alapvető szabályok, amiket ismerned kell, ha biciklire ülsz: a rendőrség listája

A rendőrség a balesetek elkerülése érdekében kéri, hogy minden biciklis tartsa be a következő szabályokat.

biciklis
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyalogosok és a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Passzív védelmi megoldások hiányában baleset esetén az emberi testet közvetlen behatások érik, ezért a kerékpáros-baleset részesei az esetek nagy százalékában megsérülnek.

Az alapvető közlekedési szabályok betartása mellett nagyban csökkenthető a szerencsétlenségek bekövetkezésének kockázata. A rendőrség baleset-megelőzési bizottsága ezekre a szabályokra hívja fel a figyelmet.

A biztonságos kerékpáros-közlekedés szabályai

Indulás előtt ellenőrizd a kerékpár kötelező tartozékainak meglétét és azok működőképességét! Csak műszakilag kifogástalan kerékpárral érdemes részt venni a forgalomban. A védőfelszerelés használata határozottan ajánlott. A kerékpáros-bukósisak használata a fejsérülések elkerülése érdekében védelmet nyújthat egy esetlegesen bekövetkező baleset esetén.

Ha gyermeket szállítasz a biciklin, a megfelelő ülésben, és a szabályok betartásával tedd ezt. A kerékpárral éjszaka és korlátozott látási viszonyok között abban az esetben közlekedhetsz, ha lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt, ruházatot viselsz.

Biciklivel a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz-forgalmi sávon kell haladni. Ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetve - ha az út- és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lakott területen belül csak akkor lehet biciklivel menni a járdán, ha az úttest kerékpáros-közlekedésre alkalmatlan, vagy ha azon a közlekedés egyébként is tilos. Ilyen esetben a járdán a gyalogosok zavarása nélkül, legfeljebb 10 kilométer per óra sebességgel lehet közlekedni. Tilos főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni!

Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kétkerekűről le kell szállni, és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladni. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem!

Fotók: Getty Images

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak

Az autóval csak jogosítvány birtokában van lehetőség részt venni a közúti közlekedésben, ám az alapvető KRESZ-szabályok ismerete a kerékpárosok és a gyalogosok számára is kötelező, megszegésük szankciókkal is járhat.

Ezt is szeretjük