Fel se ülj a biciklire, ha ez a 8 tartozék nincs rajta: hiányuk esetén büntethet a rendőr
A kerékpárra, mint közúti forgalomban részt vevő járműre is fontos szabályok vonatkoznak.

GettyImages-652848183
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt kerékpárral útnak indulsz, tisztában kell lenned azzal, hogy a bicikli a KRESZ szempontjából jármű, így a közlekedésben való részvételéhez rendelkeznie kell alapvető tartozékokkal és felszerelésekkel. Ezen túl a kerékpárosnak ismernie kell a KRESZ szabályait, és a jármű vezetőjének, valamint a járműnek is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie. Sokan azonban nem tudják pontosan, hogy mitől felel meg ennek a biciklijük.

Az áruházakban a kerékpárokat elsősorban sportszerként forgalmazzák. A kötelező tartozékok meglétének ellenőrzéséről, szükség esetén azok beszerzéséről és felszereléséről a használónak kell gondoskodnia, mielőtt a kerékpárral közúti forgalomba megy. Ehhez adott segítséget a rendőrség.

Mivel kell rendelkeznie a biciklinek?

  • Megbízhatóan, stabilan működő kormányberendezés.
  • Száraz és nedves időben egyaránt hatásos, két, egymástól függetlenül működtethető fék, amely közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.
  • Csengő.
  • Fehér vagy kadmiumsárga színű fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható első lámpa.
  • Fehér színű, nem háromszög alakú fényvisszaverő (prizma).
  • Piros színű, legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző hátsó lámpa.
  • Egy vagy két piros színű, nem háromszög alakú hátsó prizma.
  • Legalább kettő darab borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma), legalább az első keréken. A küllőprizma helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is.

A fentiek közül talán az első és a hátsó világítás a legfontosabb tartozék. Világítás nélkül szinte láthatatlan a kerékpáros már sötétedéskor, ezért már szürkületkor ajánlott a biciklin lévő lámpákat felkapcsolni. A lámpák elhelyezhetők a kerékpáros ruházatán is, fényük lehet folyamatosan világító vagy villogó. Lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között a kerékpárosnak kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése!

A cikk az ajánló után folytatódik

A jobb láthatóság érdekében a rendőrség egyéb esetekben is javasolja a kerékpárral közlekedőknek a fényvisszaverő mellény illetve ruházat viselését. Minden alkalommal, mielőtt útnak indulsz, ellenőrizd a lánc és a gumik állapotát, a kormány és a fékek működését, valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétét, hogy biztonságban célba érj!

Fotók: Getty Images

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak

A közlekedési szabályok átismétlése még a legrutinosabbaknak sem árt néha. A tesztkérdések végigpörgetésével kiderül, hogy kinek javasolt még egyszer alaposan áttanulmányoznia a KRESZ-szabályzatot.

Ezt is szeretjük