Ebbe a magasságba állítsd a biciklinyerget, hogy kényelmes legyen: segítünk kiszámítani
A legtöbb ember túlságosan alacsony pozícióba állított nyereggel teker.

no-kerekpar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amennyiben csak kisebb távokon tekersz, valószínűleg nem fog feltűnni, ha rosszul van beállítva a kerékpárod nyerge. Egy hosszabb bicikliút alkalmával azonban jelentkezhet csípő- vagy térdfájdalom.

A túl magasra húzott nyergen tekerés közben a csípő jobbra-balra csúszkál, ha pedig túlságosan alacsonyan van, a láb nem nyúlik ki eléggé, ami térdfájdalomhoz vezet. Ráadásul mindkét verzió teljesítményromlást okoz.

Így állítsd be a biciklinyerget!

A legtöbb ember túlságosan alacsonyra állítja a kerékpár nyergét. Ennek oka a gyerekkorba nyúlik vissza, amikor a szülők még az eleséstől való félelem miatt úgy állították be a nyerget, hogy a gyerek lábujjhegye a nyeregben ülve is érinthesse a talajt. Ezt a pozíciót pedig az évek alatt sokan megszokják.

Hosszabb tekerés során azonban mindez nem szerencsés. A megfelelő pozíciót úgy találhatod meg, ha a kerékpározás közben a lábad a pedál alsó pontján majdnem teljesen kinyújtott állapotban van. Röviden ennyi. Kicsit hosszabban pedig az alábbi módszerrel számíthatod ki.

A hajtókar legyen a nyeregcsővel párhuzamosan úgy, hogy a lábadat a pedál legalsó pontjára helyezed. Ha ebben a pozícióban a sarkad enyhén elemelkedik a pedáltól, miközben a lábad nyújtva van, megtaláltad a helyes magasságot. Egy-egy centiméternyi finomhangolásra természetesen még szükség lehet - az első pár kilométer után érdemes még kicsit utánaigazítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Általában a nyereg dőlésszögét is állíthatod, ám nem szerencsés a vízszintestől jelentősen eltérni. Ha ugyanis túlságosan alacsonyan van a nyereg orra, akkor nagyon előrecsúszol biciklizés közben. A túlságosan magasra állított nyeregorr pedig kényelmetlenné válhat, mivel nyomja a lágyrészeket.

Kerékpárutak Budapest környékén

Szinte bármelyik irányban indul is el az ember, Budapesttől 10-20 kilométeres távolságra máris olyan hangulatos úti célokba botlik, ami az egész család számára felejthetetlen élmény. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük