A kerékpár kötelező tartozékai, melyek nélkül megbüntethet a rendőr
Ezeket a kiegészítőket ellenőrizd, mielőtt nyeregbe pattannál!

GettyImages-667005568
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többen pattannak biciklire a tömegközlekedés, illetve az autó használata helyett. Viszont legyen szó akár hobbiról, akár rendszeres közlekedésről, a biztonság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen elemekkel van felszerelve a kerékpár. 

A KRESZ erre vonatkozó előírásait minden biciklizőnek ismernie kell, mielőtt nekiindul, hiszen ennek hiányában a saját, illetve a környezete testi épségét is veszélyezteti. Ha mindez nem lenne elég motiváció, a kötelező felszerelések hiánya komoly bírságot is vonhat maga után. 

Kötelező tartozékok a kerékpáron

A szabályozások értelmében a kerékpár járműnek számít, így meglehetősen pontos előírások vonatkoznak rá. A kötelező tartozékokon túl nem árt az ajánlott kiegészítők beszerzésén is elgondolkodni.

GettyImages-588372126
Fotó: Dougberry / Getty Images Hungary

Minden indulás előtt érdemes átnézni a bicajt, hogy megvannak, illetve megfelelően működnek az egyes alkatrészei, hosszabb út esetén fel kell készülni az esetleges javításokra is. Szerencsére ma már kompakt kerékpáros szerszámkészleteket, defektjavító szetteket is lehet kapni. 

  • Kormány és fék: a biztonságos biciklizés alapja a tökéletesen működő, könnyen kezelhető kormányberendezés, amely semmiképp sem akadályozza a kerékpár további elemeinek üzemelését. Az eszköz megfelelő irányításához, a balesetmentes közlekedéshez elengedhetetlen továbbá a megbízható fékszerkezet, ami száraz és nedves időben egyaránt jól funkcionál.  A két fékszerkezet egymástól függetlenül működtethető kell hogy legyen, az egyik az első, a másik a hátsó kereket fogja meg. 
  • Csengő: kötelező a hangjelző berendezés, de nem mindegy, hogy milyen. Csak csengő lehet, a kürt, a duda és a hasonló eszközök tehát nem megfelelőek.  
  • Lámpák: a láthatóság minden közlekedési szituációban kulcsfontosságú. A biciklis lámpák esetében a 150 métert érdemes megjegyezni, ilyen távolról kell látszódniuk ugyanis sötétben, illetve tiszta időben is. Az első lámpa fehér vagy kadmiumsárga, a hátsó piros fényt ad. Villoghatnak is, és már szürkületben be kell kapcsolni őket!
  • Fényvisszaverők: a fényvisszaverőkből előre egy fehér, hátulra egy vagy két piros, nem háromszög formájú kell, a szimmetrikus elrendezés is lényeges. Küllőprizmából minimum kettő borostyánszínű felhelyezése kötelező az első kerékre, ami mindkét irányba hatásosan veri vissza a fényt. Ehelyett fényvisszaverő körgyűrűfelület is használható, amit a kerékpántok közelébe vagy a gumiabroncsokra lehet feltenni.

Lakott területen kívül éjszaka, illetve rossz látási viszonyok esetén kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése, így a hosszabb utakhoz, esti tekerésekhez nem árt például mellényt is bekészíteni a csomagba. Tíz évnél fiatalabbat szállítani kétkerekű biciklin csak a járműre szerelhető gyermekülésen lehet, és ekkor a kerékpárosnak minimum 16 évesnek kell lennie. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megfontolandó kiegészítők

  • A sisak nem kötelező, hiányában viszont lakott területen kívül 40 km/h a maximális haladási sebesség. Ráadásul köztudott, hogy mindig érhetik olyan balesetek az embert, amelyek ellen jó védelmet jelenthet a fejfedő.
  • Hasonlóképp a könyök- és térdvédők is megvédhetnek a sérülésektől.
  • A visszapillantó tükör számos közlekedési szituációban hasznos lehet, a KRESZ szerint azonban nem kötelező.
  • A pedálra érdemes lehet borostyánságra prizmákat szerelni, a ruházaton pedig fényvisszaverő pántokat hordani, különösen a lakott területen kívüli és az esti bicajozáshoz. A ruházat jó, ha minél színesebb, fontos, hogy ne korlátozza a látóteret - kapucni helyett sapka viselése javasolt.
  • A sárvédő is az ajánlott felszerelések közé tartozik, de valószínűleg mindenki, aki egyébként szokott esős időben tekerni, tapasztalta már, hogy milyen hasznos ez a kiegészítő.

Indulás előtt mindenképp tájékozódni kell az aktuális szabályozásokról, a kötelező felszerelésen túl például arról, hogy hol és hogyan lehet közlekedni a kerékpárral. Az alkoholfogyasztás nem tiltott, de semmiképp sem ajánlott! Szabálysértést követ el az, akiről úgy ítélik meg, hogy alkalmatlan a biztonságos biciklizésre, mégis nyeregbe pattant. A legtöbb baleset egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak: mennyire ismered a szabályokat?

Az autóval csak jogosítvány birtokában van lehetőség részt venni a közúti közlekedésben, ám az alapvető KRESZ-szabályok ismerete a kerékpárosok és a gyalogosok számára is kötelező, megszegésük szankciókkal is járhat. A tesztkérdések végigpörgetésével kiderül, hogy kinek javasolt még egyszer alaposan áttanulmányoznia a KRESZ-szabályzatot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük