A kerékpár kötelező tartozékai, melyek nélkül megbüntethet a rendőr

Ezeket a kiegészítőket ellenőrizd, mielőtt nyeregbe pattannál!

GettyImages-667005568

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre többen pattannak biciklire a tömegközlekedés, illetve az autó használata helyett. Viszont legyen szó akár hobbiról, akár rendszeres közlekedésről, a biztonság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen elemekkel van felszerelve a kerékpár. 

A KRESZ erre vonatkozó előírásait minden biciklizőnek ismernie kell, mielőtt nekiindul, hiszen ennek hiányában a saját, illetve a környezete testi épségét is veszélyezteti. Ha mindez nem lenne elég motiváció, a kötelező felszerelések hiánya komoly bírságot is vonhat maga után. 

Kötelező tartozékok a kerékpáron

A szabályozások értelmében a kerékpár járműnek számít, így meglehetősen pontos előírások vonatkoznak rá. A kötelező tartozékokon túl nem árt az ajánlott kiegészítők beszerzésén is elgondolkodni.

GettyImages-588372126
Fotó: Dougberry / Getty Images Hungary

Minden indulás előtt érdemes átnézni a bicajt, hogy megvannak, illetve megfelelően működnek az egyes alkatrészei, hosszabb út esetén fel kell készülni az esetleges javításokra is. Szerencsére ma már kompakt kerékpáros szerszámkészleteket, defektjavító szetteket is lehet kapni. 

  • Kormány és fék: a biztonságos biciklizés alapja a tökéletesen működő, könnyen kezelhető kormányberendezés, amely semmiképp sem akadályozza a kerékpár további elemeinek üzemelését. Az eszköz megfelelő irányításához, a balesetmentes közlekedéshez elengedhetetlen továbbá a megbízható fékszerkezet, ami száraz és nedves időben egyaránt jól funkcionál.  A két fékszerkezet egymástól függetlenül működtethető kell hogy legyen, az egyik az első, a másik a hátsó kereket fogja meg. 
  • Csengő: kötelező a hangjelző berendezés, de nem mindegy, hogy milyen. Csak csengő lehet, a kürt, a duda és a hasonló eszközök tehát nem megfelelőek.  
  • Lámpák: a láthatóság minden közlekedési szituációban kulcsfontosságú. A biciklis lámpák esetében a 150 métert érdemes megjegyezni, ilyen távolról kell látszódniuk ugyanis sötétben, illetve tiszta időben is. Az első lámpa fehér vagy kadmiumsárga, a hátsó piros fényt ad. Villoghatnak is, és már szürkületben be kell kapcsolni őket!
  • Fényvisszaverők: a fényvisszaverőkből előre egy fehér, hátulra egy vagy két piros, nem háromszög formájú kell, a szimmetrikus elrendezés is lényeges. Küllőprizmából minimum kettő borostyánszínű felhelyezése kötelező az első kerékre, ami mindkét irányba hatásosan veri vissza a fényt. Ehelyett fényvisszaverő körgyűrűfelület is használható, amit a kerékpántok közelébe vagy a gumiabroncsokra lehet feltenni.

Lakott területen kívül éjszaka, illetve rossz látási viszonyok esetén kötelező a fényvisszaverő ruházat viselése, így a hosszabb utakhoz, esti tekerésekhez nem árt például mellényt is bekészíteni a csomagba. Tíz évnél fiatalabbat szállítani kétkerekű biciklin csak a járműre szerelhető gyermekülésen lehet, és ekkor a kerékpárosnak minimum 16 évesnek kell lennie. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megfontolandó kiegészítők

  • A sisak nem kötelező, hiányában viszont lakott területen kívül 40 km/h a maximális haladási sebesség. Ráadásul köztudott, hogy mindig érhetik olyan balesetek az embert, amelyek ellen jó védelmet jelenthet a fejfedő.
  • Hasonlóképp a könyök- és térdvédők is megvédhetnek a sérülésektől.
  • A visszapillantó tükör számos közlekedési szituációban hasznos lehet, a KRESZ szerint azonban nem kötelező.
  • A pedálra érdemes lehet borostyánságra prizmákat szerelni, a ruházaton pedig fényvisszaverő pántokat hordani, különösen a lakott területen kívüli és az esti bicajozáshoz. A ruházat jó, ha minél színesebb, fontos, hogy ne korlátozza a látóteret - kapucni helyett sapka viselése javasolt.
  • A sárvédő is az ajánlott felszerelések közé tartozik, de valószínűleg mindenki, aki egyébként szokott esős időben tekerni, tapasztalta már, hogy milyen hasznos ez a kiegészítő.

Indulás előtt mindenképp tájékozódni kell az aktuális szabályozásokról, a kötelező felszerelésen túl például arról, hogy hol és hogyan lehet közlekedni a kerékpárral. Az alkoholfogyasztás nem tiltott, de semmiképp sem ajánlott! Szabálysértést követ el az, akiről úgy ítélik meg, hogy alkalmatlan a biztonságos biciklizésre, mégis nyeregbe pattant. A legtöbb baleset egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak: mennyire ismered a szabályokat?

Az autóval csak jogosítvány birtokában van lehetőség részt venni a közúti közlekedésben, ám az alapvető KRESZ-szabályok ismerete a kerékpárosok és a gyalogosok számára is kötelező, megszegésük szankciókkal is járhat. A tesztkérdések végigpörgetésével kiderül, hogy kinek javasolt még egyszer alaposan áttanulmányoznia a KRESZ-szabályzatot.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük