Biciklis gyerekülés: 3 alapvető szempont, amit gondolj át, mielőtt megveszed
Mennyit közlekedtek majd kerékpárral? Hány kilós a kicsi?

biciklis-ules-kislany
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha az elmúlt években hozzászoktál a kerékpáros közlekedéshez, valószínűleg nem szívesen mondanál le róla csak azért, mert bővült a család. Az is előfordulhat, hogy épp a kicsi érkezése tette szükségessé, hogy új közlekedési eszközt próbálj ki.

Néhány kilométeres távolságokat ugyanis a városon belül jóval egyszerűbb kerékpárral megtenni, mint babakocsival és tömegközlekedéssel, de a hétvégi kirándulásokhoz is remek alternatívát nyújthat a bicikli. Ahogy a kicsi már biztonsággal tud ülni - nagyjából kilenc hónaposan -, lehet is próbálkozni a közös biciklis közlekedéssel.

Így válassz biciklis gyerekülést!

Előre vagy hátra?

Első körben azt érdemes kitalálnod, hogy hová is kerüljön a gyerekülés. A legtöbben inkább hátra szeretik ültetni a kicsit, hiszen így nem éri közvetlenül a menetszél, valamint városi közlekedés esetén ugyancsak előnyt jelent, hogy az ülést látva az autósok általában óvatosabban előznek. Ugyancsak a hátsó gyerekülés mellett szól, hogy itt körülbelül hatéves korig - illetve 22 kilogrammig - szállítható a kicsi.

biciklis-ules-kisfiu

Amiért viszont előnyösebb az előre szerelhetőt választani, hogy a plusz súly ilyenkor a váz közepére esik, vagyis stabilabb a bicikli, könnyebb irányítani. Itt látod, mit csinál a kicsi, menet közben tudtok beszélgetni, ráadásul a gyerek is jobban kilát, jobban élvezi az utazást. Ebben a típusban azonban csak két-három éves korig - 12-15 kilogrammig - szállítható a kicsi.

Vázra vagy csomagtartóra erősíthető?

Mivel a hátsó gyerekülések elterjedtebbek, a választék is nagyobb belőlük. Ebből a kategóriából létezik például vázra vagy csomagtartóra rögzíthető típus is. Előbbi lényege, hogy egy nyeregcsőre szerelt adapterbe csatlakozik az ülés rudazata, így maga az ülés lényegében a levegőben lóg. Ez a típus elnyeli az út egyenetlenségeiből adódó rázkódásokat, melyek megterhelnék a kicsi gerincét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Előfordulhat azonban, hogy a váltó bowden a váz mögött van elvezetve, így az adaptert nehéz lesz biztonságosan meghúzni. Ilyen esetben sajnos csak csomagtartóra szerelt gyerekülést választhatsz. Ez utóbbi másik hátránya, hogy a gyerek közelebb ül hozzád, kevesebb mozgástere van, mint a vázra szerelhető esetében.

Dönthető vagy sem?

Ha úgy érzed, sokat közlekedtek majd együtt bringával, a hátra szerelhető gyerekülések között egy újabb típussal is érdemes megismerkedned: ez a dönthető ülés. Mivel a kicsik gyakran elalszanak menet közben, hosszabb utazás alkalmával jól jöhet, ha az ülés támlája, esetleg az egész ülés dönthető - így kényelmesen bóbiskolhat benne. Ilyen dönthető üléseket csak a vázra szerelhető típusok között találsz!

Egyéb szempontok

  • Rengeteg biciklis gyerekülés kapható ma a piacon, melyek ára 10-40 ezer forint között mozog. De, mivel a kiválasztásakor több évre előre gondolkozol, ne az ára, hanem a biztonság legyen az elsődleges szempont!
  • Legyen állítható lábtartója, melybe pánttal rögzíthető a gyerek lába. Így kényelmesen utazhat, és nem kerül a láb a küllők közé.
  • Hátsó gyerekülés esetében fontos a magas támla - legalább a gyerek feje búbjáig érjen!
  • A biztonsági öv legalább három ponton rögzíthető legyen. Fontos, hogy a kicsi - bármilyen ügyes is - ne tudja egyedül kikapcsolni.

Ezekkel a növényekkel ne hagyd játszani a gyereket

Elég egy óvatlan pillanat, és a gyerek szájában köt ki egy mérgező anyagokat tartalmazó levél vagy bogyó. Minél kisebb a gyerek, annál könnyebben megvan a baj. Szülőként mindig légy résen, mit csinál a kicsi, és a következő növényekkel ne engedd őt játszani!

Ezt is szeretjük