Bringaúton a Velencei-tó körül: így vágj neki, és hatalmas élmény lesz

Az alig több mint 30 kilométeres út és egy kis strandolás tökéletes program egy napra.

Velencei-tókör
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi nagy tavak partja tökéletes sík terepet és látványos környezetet biztosít a biciklisek számára. Nem mindenki vállalkozik azonban a több napos Balaton-kerülésre, amikor a Velencei-tó köre is hatalmas élmény.

Budapestről a Déli pályaudvarról és Kelenföldről vonattal könnyen el lehet jutni biciklivel együtt a partra - Gárdony, Agárd, Velence, Kápolnásnyék állomásokra -, ahol a nagyon kellemes programba a tekerés mellé még egy kis strandolás és fagyizás is beleférhet.

Velencei-tó-kör

A tókört minden előzetes edzettség nélkül lehet teljesíteni, hiszen ami kevés emelkedő van benne, az is lankás, maga az út pedig csak 33 kilométer nagyjából. Ezt a többség mintegy négy-négy és fél óra alatt teljesíti, ám akik egy kicsit hajtanak, azok két és fél óra alatt letudják.

velencei to kor1

Az útvonal egy jelentős része - a Pákozd-Kisfalud szakaszt leszámítva - a vízparton halad, ám jócskán lesznek olyan szakaszok is, amikor árnyékban lehet biciklizni. Pihenőre mindegyik település biztosít lehetőséget. Gárdonynál például közvetlenül a strandok mellett  is vezet szakasz, így itt akár egy csobbanás erejéig is letámaszthatod a bringát.

Egy másik szuper megálló a Pákozd-Sukorói Arborétum és Emlékpark, ahol a Mészeg-hegy 160 méteres csúcsának tetejéről, egy kilátóból is letekinthetsz a tájra.

Az arborétum geológiai és növénytani tanösvényei bemutatják a Velencei-hegység csodálatos természeti értékeit, míg az emlékparki rész a Don-kanyar katonai történelméről és az itt élő erdészek, halászok, egyszerű emberek életéről mesél.

velencei to kor2

Aszerint, hogy inkább a természeti és kulturális látnivalók vagy a homokos part és a strand érdekel-e jobban, érdemes eldönteni, hogy hol tartasz hosszabb pihenőt a túra során. Míg az északi és a nyugati települések inkább az első csoportba tartozó érdekességekben bővelkednek, addig a déli part főként a fürdőzésről szól. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tókerülést érdemes valamelyik vasútállomásról indítani, és a táblákat követve, az óramutató járásával ellentétesen haladni. Kitérőt lehet tenni a Bence-hegyre, Nadap községébe, a Szúnyog-szigetre, az emlékparkba, a pákozdi ingókövekhez, a Madárdal tanösvényhez, Gárdony belvárosába, de aki megfelelő időpontban érkezik, akár Dinnyés hagyományőrző programjain is részt vehet.

biciklis tablak

Elbűvölő falucska a Velencei-tónál

Sukoró hiába fekszik a Velencei-tó partján, itt egyáltalán nem csak strandolni érdemes, hiszen a település számos szebbnél szebb látványosságát kár lenne kihagyni.

Sukoró

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / sisy, Mykee78.

Ezt is szeretjük