Bringaúton a Velencei-tó körül: így vágj neki, és hatalmas élmény lesz
Az alig több mint 30 kilométeres út és egy kis strandolás tökéletes program egy napra.

gardony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyarországi nagy tavak partja tökéletes sík terepet és látványos környezetet biztosít a biciklisek számára. Nem mindenki vállalkozik azonban a több napos Balaton-kerülésre, amikor a Velencei-tó köre is hatalmas élmény.

Budapestről a Déli pályaudvarról és Kelenföldről vonattal könnyen el lehet jutni biciklivel együtt a partra - Gárdony, Agárd, Velence, Kápolnásnyék állomásokra -, ahol a nagyon kellemes programba a tekerés mellé még egy kis strandolás és fagyizás is beleférhet.

Velencei-tó-kör

A tókört minden előzetes edzettség nélkül lehet teljesíteni, hiszen ami kevés emelkedő van benne, az is lankás, maga az út pedig csak 33 kilométer nagyjából. Ezt a többség mintegy négy-négy és fél óra alatt teljesíti, ám akik egy kicsit hajtanak, azok két és fél óra alatt letudják.

velencei to kor1

Az útvonal egy jelentős része - a Pákozd-Kisfalud szakaszt leszámítva - a vízparton halad, ám jócskán lesznek olyan szakaszok is, amikor árnyékban lehet biciklizni. Pihenőre mindegyik település biztosít lehetőséget. Gárdonynál például közvetlenül a strandok mellett  is vezet szakasz, így itt akár egy csobbanás erejéig is letámaszthatod a bringát.

Egy másik szuper megálló a Pákozd-Sukorói Arborétum és Emlékpark, ahol a Mészeg-hegy 160 méteres csúcsának tetejéről, egy kilátóból is letekinthetsz a tájra.

Az arborétum geológiai és növénytani tanösvényei bemutatják a Velencei-hegység csodálatos természeti értékeit, míg az emlékparki rész a Don-kanyar katonai történelméről és az itt élő erdészek, halászok, egyszerű emberek életéről mesél.

velencei to kor2

Aszerint, hogy inkább a természeti és kulturális látnivalók vagy a homokos part és a strand érdekel-e jobban, érdemes eldönteni, hogy hol tartasz hosszabb pihenőt a túra során. Míg az északi és a nyugati települések inkább az első csoportba tartozó érdekességekben bővelkednek, addig a déli part főként a fürdőzésről szól. 

A tókerülést érdemes valamelyik vasútállomásról indítani, és a táblákat követve, az óramutató járásával ellentétesen haladni. Kitérőt lehet tenni a Bence-hegyre, Nadap községébe, a Szúnyog-szigetre, az emlékparkba, a pákozdi ingókövekhez, a Madárdal tanösvényhez, Gárdony belvárosába, de aki megfelelő időpontban érkezik, akár Dinnyés hagyományőrző programjain is részt vehet.

biciklis tablak

Elbűvölő falucska a Velencei-tónál

Sukoró hiába fekszik a Velencei-tó partján, itt egyáltalán nem csak strandolni érdemes, hiszen a település számos szebbnél szebb látványosságát kár lenne kihagyni.

A képek forrása: indafoto.hu / sisy, Mykee78.

Ezt is szeretjük