Ettől félnek a legtöbben, ha autóba ülnek: nem attól, amitől gondolnád
Úgy tűnik, a csúszós út és a kézifékes elindulás meg sem kottyan vezetés közben, egészen más vált ki félelmet.

vezet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vezetés közben mennyire félünk a csúszós utaktól? A motorosoktól vagy a kerékpárosoktól tartunk jobban? Rettegünk a jobbkezes utcáktól, vagy inkább a kézifékes indulás okoz álmatlan éjszakákat? Több mint kétezren töltötték ki az Autónavigátor kérdőívét, melyben vezetés közbeni félelmeink kerültek terítékre.

A női autóvezetők 26%-a vallotta be, hogy tart az éjszakai vezetéstől, míg a férfiakat, úgy tűnik, ez nem annyira aggasztja, csupán 6%-uk jelölte veszélyesnek a sötétben való vezetést. Ha valaki vezetett már sötétben, ráadásul esetleg magassarkúban, az könnyen érezhet félelmet. A KRESZ nevesítve ugyan nem tartalmazza, hogy ne vezessünk ilyen cipőben, de azt sem írja, hogy ne vezessünk ködben vagy napszemüvegben. Körülbelül ennyire nehezíti meg ugyanis a hölgyek dolgát a volán mögött egy csinos topánka, ami a megváltozott látási viszonyokkal párosítva különösen balesetveszélyes.

Ijesztő kétkerekűek

Mi az, ami a férfiakban leginkább félelmet ébreszt vezetés közben? A kerékpárosok. Egy KSH-jelentés kimutatta, hogy a közúti balesetek 11%-át biciklisek, 9%-át motorkerékpárosok okozták. A mostani kutatás megerősítette, hogy az autósok is inkább a kerékpárosoktól tartanak, a kérdőívet kitöltő férfiak 23%-a gondolja azt, hogy veszélyes mellettük, miattuk a közlekedés, és ezzel a női vezetők 30%-a is egyetért.

kerekpar

Jöhet kanyar, csúszhat az út

95% fölött volt azoknak a válaszadóknak a száma, akik nem tartanak sem a kanyaroktól, sem a jobbkezes utcáktól. A csúszós utak sem okoznak gondot a kitöltőknek, csupán 18%-uk érez félelmet, ha csúszik az aszfalt. A férfiak szinte kivétel nélkül magabiztosak, ha kézifékes indulásról van szó, és a nők 86%-a sem ijed meg a meredek helyzettől.

Katona Mátyás, az Autonavigator.hu főszerkesztője a kutatás után levonva a tanulságokat, kiemelte, hogy egy balesetnek legtöbbször nem csupán egy oka van, hanem több különféle tényező együtteséből következik be. Például sokszor okolhatjuk az útviszonyokat, az időjárást, de valójában a baleset oka inkább a nem annak megfelelően megválasztott sebesség vagy akár a nem kellően gyors reakciónk lesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Igaz, vannak olyan váratlan tényezők, körülmények is, melyekre egészen egyszerűen lehetetlen kellően gyorsan reagálni. Összességében elmondható, hogy mindig hagyjunk elegendő időt az autózásra, induljunk időben, akár merjünk elkésni, hiszen néhány perc csúszás még mindig jobban belefér, mint az úton való megcsúszás"- figyelmeztet a főszerkesztő.

Felrobbantotta az internetet az űrsofőr fotója

Talán még Elon Musk sem számított rá, hogy az űrben keringő Teslából ilyen gyorsan mém lesz, de az emberek nem fogták vissza magukat.

Ezt is szeretjük