Ezen a ponton lakatold a kerékpárt, hogy lopásbiztos legyen
Ne csak a kereket rögzítsd!

kerekpar-lakatol
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kerékpárosnemzet kifejezés hallatán a legtöbbeknek Hollandia és a skandináv országok ugranak be elsőként. Kevesen gondolnák, hogy hazánk is dobogós helyen végzett a versenyben.

Egy Európai Uniós vizsgálatban Hollandia és Svédország után Magyarország lett a harmadik a napi szinten kerékpárra pattanó nemzetek között. A kerékpárhasználat számának növekedésével azonban természetesen a lopások gyakorisága is nő.

Ezen a ponton lakatold a kerékpárt!

A pandémia alatt megnőtt a napi szinten kerékpározók száma, sokan azonban nincsenek tisztában vele, hogyan lehet megóvni a biciklit az illetéktelen kezektől. Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig zárd le a kerékpárt - akkor is, ha csak három percre ugrasz be valamiért a boltba. A lakatoláshoz válassz olyan helyet, mely biztosan van rögzítve, és ne csak a kereket kösd ki. Bár néha nehezen kivitelezhető, de a legbiztonságosabb, ha egyszerre rögzíted a vázat és a hátsó kereket egy oszlophoz.

Milyen a tökéletes lakat?

Bringás körökben alapszabály, hogy a kerékpár árának minimum 10%-át érdemes lakatra költeni. A legbiztonságosabbnak az U lakat számít. Hátránya, hogy vastagabb tárgyakhoz nehéz kikötni vele a bringát, de elcsípni csaknem bármilyen fogóval lehetetlen. Másik jó megoldás az acéllánc, mely jellemzően hosszabb, így könnyebb vele lakatolni - hátránya viszont, hogy viszonylag nehéz. A sodronyokat, gerinclakatokat viszont felejtsd el - fél perc alatt átvághatók.

A cikk az ajánló után folytatódik

KRESZ-kérdések kerékpárosoknak

A tesztkérdések végigpörgetésével kiderül, hogy kinek javasolt még egyszer alaposan áttanulmányoznia a KRESZ-szabályzatot.

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük