Büntethet-e a rendőr, ha a kerékpáros áthajt a zebrán? Megkérdeztük a rendőrséget

Súlyos bírságot szabhat ki a rendőr, ha valaki a kerékpárral nem tartja be a KRESZ-szabályokat.

kerekparos-zebra-kerekpar
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jól tudja mindenki, hogy a törvény nem tudása nem mentesít a felelősség alól. Ez alól a KRESZ-szabályok sem kivételek: nem csupán a jogosítvány birtokában kell ismerni és betartani őket, de a forgalomban való biztonságos részvétel érdekében a kerékpárral vagy gyalogszerrel közlekedők sem bújhatnak ki alóla.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, köznapi nevén a KRESZ magában foglalja a kerékpározáshoz szükséges szabályokat is. Aki ezeket áthágja, az akár komoly szankciókra is számíthat.

Kerékpárral zebrán

A gyalogos-átkelőhelyen, más néven a zebrán nem szabad áthajtani kerékpárral. Itt ugyanis csak egyetlen módon közlekedhet a biciklis: gyalog. Tehát ha leszáll a nyeregből, és áttolja az úttesten a járművét. Noha akad erre ellenpélda, a rendőrség büntethet érte.

- A KRESZ a járművek, így a kerékpárosok tekintetében keresztben az úttesten, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen való áthaladást mint közlekedési magatartást nem ismeri, így nem is szabályozza - mondta el kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A Rendőr-főkapitányság hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy nem szankcionálható, sőt. Ha valaki a kerékpárt hajtva halad át a zebrán, akkor azzal kisebb fokon a közúti közlekedési szabályokat sérti meg, veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, zavar másokat a közlekedésükben.

Ezzel a KRESZ 3. § (1) bekezdésében foglaltakat szegi meg, ami miatt szóbeli figyelmeztetés, de 5-től akár 10 ezer forintot meghaladó helyszíni pénzbírság is kiszabható, illetve szabálysértési eljárásban ez 5 ezertől 150 ezer forintig felcsúszhat.

A piros jelzés nem csak az autónak szól

Bár akad sajnos olyan, aki gyalog, sőt még kerékpárral is hajlamos könnyebben venni a jelzőlámpa jelzéseit, a piros jelzésen áthaladni mindig szigorúan tilos és balesetveszélyes, ilyenformán természetesen büntethető is.

- A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék piros jelzésén történő áthaladás a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20. § (1) bekezdés k) pont kc) alpontjában foglalt rendelkezés alapján közigazgatási bírsággal sújtandó. A bírság összege 50 ezer forint - fogalmazta meg a Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vannak azonban olyan gumiszabályok, amelyek kevésbé konkrétak: az adott helyzet és az adott szituáció tükrében mérlegelhetők. Noha az autók között hajtani nem veszélytelen, csak ritkán szabályos a járdán közlekedni bicikliseknek.

Járdán biciklizhetsz?

A KRESZ erről úgy fogalmaz, hogy kizárólag abban az esetben használható a járda számukra, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan. Ezt azonban nem könnyű objektívan eldönteni. Ráadásul ez az, amiről a rendőrség sem tud sok újat mondani.

- A rendőrség nincs felhatalmazva arra, hogy jogszabály-értelmezésbe bocsátkozzon. Azt, hogy mi minősül kerékpáros közlekedésre alkalmatlannak, egyedileg kell mérlegelni, az adott körülmények figyelembe vételével - mondja az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A legfontosabb mégis mindenek előtt a biztonságos közlekedés, amely miatt érdemes szigorúbban venni az eseteként megengedőbb szabályozást is. Bár a fényvisszaverő mellény vagy a sisak nem minden esetben kötelező, a rendőrség javasolja a biztonságot szolgáló felszerelést és a körültekintő viselkedést az utakon.

- A kerékpárosok közlekedése során lakott területen kívül 50 km/h sebességhatár alatt is, valamint lakott területen is ajánlott a fejvédő sisak használata, valamint lakott területen is javasolt a fényvisszaverő mellény - ruházat - viselete. Az előzőeken túlmenően a közlekedési szabályok maradéktalan betartása szintén a biztonságos közlekedést szolgálja - hívták fel a figyelmet.

Kerékpártúra a Velencei-tó körül

Akár Agárdról, Gárdonyból vagy Velencéről kezded a kört, felejthetetlen élménnyel gazdagodhatsz egy Velencei-tó-kör alatt, mindössze 30 kilométeres távon.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük