Az 5 legabszurdabb közlekedési szabály bringásoknak, ami tényleg létezik

Furcsa közlekedési szabályokból a kerékpározásban sincs hiány a nagyvilágban.

Furcsa kerékpáros KRESZ-szabályok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy kerékpározás közben tilos mobiltelefonozni, állatot vezetni, a biciklit más járművel vontatni vagy éppen a járdán, illetve a zebrán tekerni, ezt a magyar KRESZ, vagyis a közlekedés szabályait a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet is tartalmazza.

De a világ más tájain előfordulnak egészen eltérő, furcsának tűnő kerékpárosszabályok is. Több közülük hihetetlen, és látszólag minden logikát mellőz, mégis kötelező betartani őket. Néhány furcsa korlátozást kétszer is meg kell nézned, hogy elhidd, tényleg létezik.

Medencében tilos biciklizni

A kaliforniai Baldwin Park városában hozták azt a szabályt, melynek értelmében tilos úszómedencében kerékpározni. A korlátozás egyébként még a '70-es évekre nyúlik vissza, amikor javában fénykorát élte az Egyesült Államokban a BMX-ezés és a gördeszkázás, a tinik pedig sok esetben az ősszel és télen üres medencékben éltek szenvedélyüknek.

Tilos gargarizálva biciklizni

Arizona államban Peridot városában hozták azt a szabályt, melynek értelmében tilos gargarizálni kerékpározás közben. A szabályhozatal körülményei nem egészen világosak, bár sokan azt feltételezik, hogy a helyieknek is elege lehetett a köpködőkből, és így próbálták elejét venni a rossz szokásnak. Noha a kettő egyáltalán nem csak együtt működik.

Érdekesség, hogy bár a törvény már a '80-as években is létezett, azóta kimutatták, hogy a glükóz felvételéhez elegendő öblögetéssel bevinni a szervezetbe, és a sportitalok is hatékonynak bizonyultak lenyelés nélkül. 

Tilos épülethez támasztani a bringát

A Texas állambeli Dallasban tilos a biciklit a középületekhez támasztani. Nem számít, milyen cudar idő van, mennyire szakad az eső, kerékpártároló híján is a szabad ég alatt kell hagyni a bringákat. Igaz ugyan, hogy állítólag nincs egészen pontosítva a definíció, hogy mely középületekhez nem szabad hozzátámasztani azokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tilos póló nélkül biciklizni

Thaiföldön a felsőruházat nélküli kerékpározást bünteti a hatóság, a turisták ugyanis hajlamosak a forró nyári melegben megszabadulni a pólóiktól. Ezt komolyan felügyelik, és bírságra is számíthatnak a megszegői, bár a tétel nem hatalmas, nagyjából 1500 forintnyi thai bahtra büntethetnek érte.

Tilos a gyorshajtás

A kerékpáros sem mehet akármilyen sebességgel. Magyarországon 50 kilométer/órás a sebességhatár lakott területen kívül úttesten, 40-es gyorsaság fölött pedig kötelező a bukósisak. Az amerikai Connecticut városában azonban ennél sokkal megengedőbbek: itt 65 méter/mérföld a sebességkorlátozás, ami azonban nagyjából 105 kilométer/órát jelent. Ezt talán senkinek nem esik nehezére betartani.

Villámgyors KRESZ-teszt

Néhány kérdésre azonnal tudnia kellene a választ mindenkinek, aki a közúti közlekedésben részt vesz. Vajon ki az, akire ráférne egy kis újratanulás?

Átmennél most is a KRESZ-vizsgán? 10 gyors kérdés, és kiderül

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük