A brit tengerparton talált bálnafej a király tulajdona: érdekes törvények a nagyvilágból

Némelyik törvénynek semmi értelme, ám az, hogy nem ismered őket, nem mentesít a betartásuk alól. Legyél felkészült, ha külföldre utazol!

Érdekes jogszabályok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy külföldi út előtt nincs is annál felemelőbb, mint megtervezni, milyen látványosságokat fogsz megnézni, és már hetekkel előbb elkezdeni bepakolni a bőröndbe.

Ám nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egy idegen országban a törvények is idegenek, nemcsak a nyelv. A legfontosabbakról az interneten vagy útikönyvekben könnyű tájékozódni, de a következő bizarr jogszabályokat nem biztos, hogy említik bárhol is.

Amerika: ne igyál állva és halakkal!

Az Egyesült Államokban rengeteg a furcsa szabály, melyek nagyobb része teljesen értelmetlen, nehéz elképzelni olyan szituációt például, hogy Miamiban megbüntessenek azért, mert valamilyen állatot utánoztál. Pedig valóban van egy erre vonatkozó jogszabály, mint ahogy az elefántok parkoltatására Floridában egy autónyi díjat kell fizetni. Florida büszkélkedhet azzal a teljesen értelmetlen szabállyal is, hogy a vasárnap ejtőernyőző hajadon nőket börtönbüntetésre ítélhetik. 

ejtőernyőzés nő ejtőernyő

Ázsia: tilos a rágózás is

Szingapúr az egyik legmodernebb és legfejlettebb ázsiai városállam 1965-ös függetlenedése óta, és nemcsak technológiai fellegvárnak számít: a lakosok már-már kínosan ügyelnek a tisztaságra, olyannyira, hogy a rágógumizást az egész szigeten betiltották. Indonézia sokkal visszamaradottabb, itt halálbüntetéssel sújtják azt, aki önkielégítést végez.

Délkelet-Ázsia híresen vagy inkább hírhedten a világ legbüdösebb gyümölcsének hazája: a duriánt elképesztően orrfacsaró bűze miatt a legtöbb helyen tilos nyilvánosan felnyitni, de a legtöbb buszra fel sem engednek vele. Az egzotikus utak kedvelői véletlenül se hagyják el alsónemű nélkül a házukat Thaiföldön, és a rágójukat se köpjék a járdára: közel 180 ezer forintos büntetés vár azokra, akik mégis megkockáztatják ezeket a bűnöket.

durián gyümölcs ázsia

Európa: tilos meghalni a londoni parlamentben

Bár közeli úti cél, van pár apróság, amit az ember álmában sem gondolt volna, ha Európán belül kalandozik. Olaszországban autózgatva például óvatosnak kell lenni, ugyanis Eboli városában 500 euróra bírságolhatnak egy mozgó járműben elcsattanó csókért, a szintén olasz Eracleában pedig a homokvárak számítanak törvényellenes építménynek.

Angliában a terhes nőknek joguk van egy rendőrhöz fordulva akár annak sisakját is elkérni, ugyanis jogilag mentesítve vannak az amúgy kihágásnak számító tettek alól. A publikus vizelésre vonatkozóan pedig a férfiak jó, ha tudják, legálisnak számít a hátsó kereket megcélzó, jobb kézzel az autó tetején támaszkodva végzett könnyítés. A londoni parlament épületében tilos meghalni, és árulással vádolható az a bűnös, aki a királyt ábrázoló pecsétet fejjel lefelé ragasztja fel. A partra vetett bálnáknak is meghatározott sorsuk van: míg a fej a királyé, a többi rész a királyné tulajdonát képezi. A bálnafarkat egyébként a nők fűzőihez használták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idegesítő utasok

A világ bármely pontjára utazol is, zavaró útitársakkal a repülőtől kezdve a vonatig bárhol találkozhatsz a tömegközlekedésben. Ezek az emberek azonban tényleg nagyon elvetették a sulykot: habár némelyik viccesnek mondható, napi szinten nem szívesen ülnénk egy rinocérosz mellett a metrón.

Egy rinocérosz és Napóleon utaznak a metrón: ez nem egy vicc, hanem tényleg megtörtént

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Pxhere.com, Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük