Ne a repülőtéren derüljön ki, hogy valami nem stimmel: így utazz kedvenceddel az Unión belül

Az útlevél elintézése mellett más teendőid is lesznek.

Állat repülőn
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha van cicád vagy kutyád, akkor a külföldi kiruccanások előtt a legegyszerűbb, ha megkéred valamelyik családtagod, barátod vagy a szomszédod, hogy, amíg te távol vagy, addig törődjön házi kedvenceddel: etesse, itassa, sétáltassa, és játsszon vele kicsit.

Azonban bármikor megtörténhet, hogy senki nem ér rá, vagy úgy alakul az élet, hogy külföldre költözöl, így muszáj a kedvencedet magaddal vinned a repülőgépre. Segítségképp összegyűjtöttük azokat a dolgokat, melyeket tudnod kell, ha a közeljövőben az Európai Unión belül utaznátok együtt.

A kötelező oltások és az útlevél

Az Európai Unión belüli utazás során a macskáknak, kutyáknak és a vadászgörényeknek rendelkezniük kell saját útlevéllel, mikrochippel, érvényes veszettség elleni oltással, illetve galandféreg elleni kezeléssel. Az útlevelet az állatorvos állítja ki, és egy adatlapot is kitölt, melyet el kell küldenie a Magyar Állatorvosi Kamara adatbázisába.

állatorvos kutyával

Az útlevél az állat élete végéig érvényes, azonban csak abban az esetben használhatod az okmányt utazásoknál, ha a benne igazolt veszettség elleni oltás és az egyéb vizsgálatok, kezelések nem jártak le. Emiatt, ha új oltásra került sor, mindenképpen vidd magaddal kedvenced útlevelét is, hogy az állatorvos mindent dokumentálni tudjon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az állatkölykök veszettség elleni oltást három hónapos koruktól kaphatnak Magyarországon. A vakcina eleinte hat hónapig érvényes, idősebb állatoknál viszont egy évig tart a hatása. Az uniós szabályok szerint az első veszettség elleni védőoltás a beadás napjától számított 21 nap után válik érvényessé. Ez azért nagyon fontos, mert, ha még sosem volt oltva az állat, akkor azt a repülés előtt három héttel már intézni kell. Az oltás ismétlésekor nem kell 21 napot várni.

Melyik légitársasággal utaztok?

A legtöbb diszkont, illetve fapados légitársaság nem vállalja, hogy kisállatokat utaztasson. A szabály csak azokra az utasokra nem vonatkozik, akik vakvezető kutyával tudnak csak utazni.

utazó cica

Emiatt célszerű a légitársaság kiválasztásánál alaposan utánajárni a lehetőségeknek, mielőtt megvennéd a jegyedet. Tájékozódni az adott társaság honlapján vagy telefonon tudsz.

A legtöbb légitársaságnál maximum két állatot utaztathatsz, viszont a kistestű kedvenceket általában a fedélzetre is felviheted magaddal. Ilyenkor fontos, hogy a ketrec mérete megfeleljen az előírásoknak. A légitársaságok legtöbbjénél a szőrös kis barátodnak is jegyre lesz szüksége, ez azonban valószínűleg jóval olcsóbb lesz, mint a sajátod. 

Eltérések országonként

Hiába van egyre több egységes törvény az Európai Unión belül, mégis vannak eltérések az egyes országokban. Éppen ezért tanácsos az adott ország külképviseletén érdeklődni, hogy melyek az állatok behozására vonatkozó pontos szabályok. Az internetes utánanézés általában nem elég, mert a szabályok megváltozhatnak.

Ilyen más országokban nem érvényes rendelet, hogy Spanyolországba, Írországba és Angliába nem lehet három hónaposnál fiatalabb macska- vagy kutyakölyköt bevinni, ezek ugyanis még nem kaphatják meg a veszettség elleni védőoltást. Az egyes országok egyedi szabályozásairól itt olvashatsz bővebben.

Magyarország csodálatos, védett állatai

Ha szereted az állatokat, érdemes megismerkedned Magyarország különleges, védett fajaival, melyekkel személyesen csak kevesen találkozhatnak. Mutatjuk közülük a 14 legmagasabb eszmei értékkel rendelkezőt!

Magyarország 14 legtöbbet érő vadon élő állata

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük