Magyarország 14 legtöbbet érő vadon élő állata – Csak kevesen láthatják őket

A legtöbben a ritka lények létezéséről se tudnak, de ha bántod őket, milliós bírság jár.

Védett állatok értéke
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természeti változatosság kincs, mely ha egyszer megsérül, általában a kár helyrehozhatatlan. Az állat- és növényfajok kipusztulása olyan tragédia, mely örökre szegényebbé teszi a világot.

Éppen ezért fontos, hogy ezekre az értékekre addig vigyázzunk, amíg még lehet. Nem minden esetben működik azonban a lelkiismeret elegendő visszatartó erőként, ezért törvényi szabályozás is szükséges, mely súlyos bírságokkal igyekszik óvni a veszélyeztetett fajokat.

A védett állatok értéke

1974-től Magyarországon is eszmei értéket rendelnek a védett élőlényekhez. A fokozott védelem alatt álló állatok károsításáért, kínzásáért, elpusztításáért, élőhelyeik megzavarásáért a törvényben meghatározott más büntetés - mint az állatkínzás esetén börtön - mellett az eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat.

A fokozottan védett állatok 100, 250, 500 ezer illetve 1 millió forintos eszmei értékkel rendelkeznek. 500 ezer forintra 39 fajt, 1 millió forintra pedig 14 fajt soroltak be. Kissé meglepő módon azonban az olyan ritka, de nagy érdeklődésre számot tartó állatok, mint a barna medve vagy a farkas 250 ezer forint eszme értéket kaptak, így még a top 50 legértékesebb faj közé se fértek be.

Mutatunk néhányat a legmagasabb eszmei értékkel rendelkező magyarországi állatok közül, melyeket sokan nem is ismernek, és személyesen, a vadonban csak még kevesebben találkoznak velük!

Ezt is szeretjük