2 dolog, ami miatt télen leszállíthatnak a buszról: mindig akad, aki elfelejti

Megszeged velük az utazási feltételeket.

buszon
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tömegközlekedésnek nem csak az a feltétele, hogy az utas jegyet vagy bérletet váltson az utazás megkezdését megelőzően.

A továbbiakról azonban gyakran akadnak, akik megfeledkeznek, így a busztársaság kénytelen leszállíttatni őket, vagy pótdíjat kiszabni. A következő két problémás eset a leggyakrabban a téli időszakban fordulhat elő.

Betegen buszozni

A hidegebb hónapok alatt minden évben beköszönt az influenzaszezon. A fertőző betegség terjedésére ideális terep a busz, hiszen kis helyen sok ember zsúfolódik össze. A Volán társaságok utazási feltételei között az első számú kizáró indokként szerepel a fertőző betegség. Ez azokra az esetekre értendő, amikor a kór cseppfertőzéssel, közös légtérben vagy érintés útján könnyen terjed, ezért a közös utazás során veszélyt jelent.

bkk busz

Azt, hogy valaki egészségesen száll fel a buszra, nem szükséges bizonyítani, a buszvezető és az ellenőrök sem vizsgálják a kérdést. Amennyiben azonban bebizonyosodik, hogy a buszon szerzett fertőző betegség az érintettnek kárt okoz, úgy a kár mértéke szerint szankcionálható.

Amennyiben olyan utassal találkozol, aki egész úton köhög, tüsszög vagy náthás, és ez téged aggaszt, akkor megkérheted a buszsofőrt, hogy szállítsa le az illetőt. Ilyenkor nemcsak a fertőzésveszélyre, de az utastársak megzavarását tiltó szabályra is hivatkozhatsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A busz beszennyezése

Ugyancsak az utazás feltételei között szerepel, hogy a buszon nem tartózkodhat olyan utas, akinek a ruhája, poggyásza, felszerelése a buszt, beszennyezi, károkozással fenyegeti, vagy a többi utast zavarja. Amennyiben ez mégis megtörténik, pótdíjat szabhatnak ki, melynek összege jelenleg 8 000 forint.

A téli latyakos időben éppen ezért fontos, hogy ha tudod, még buszra szállsz, akkor vigyázz az öltözéked tisztaságára. Ha pedig mégis sáros, piszkos lettél, akkor legalább többé-kevésbé tisztogasd meg a ruháidat, mielőtt felszállsz, hogy elkerüld a bajt.

Így utaznak a legszegényebbek

Sokaknak rettenetes körülmények között, vagy még úgy sincs lehetőségük a tömegközlekedésre. Ráébresztő fotók a legszegényebb országokból!

Ezt is szeretjük