Tudod, miért vannak ezek a furcsa búbok a járdán? Sokaknak fogalmuk sincsen, miért fontosak

Van, akinek elképzelhetetlen nélkülük a közlekedés.

nagykep?cikkid=170649&kep=vakvezeto jarda-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok gyalogos közlekedik úgy, hogy soha nem fordít figyelmet a búbokra és csíkokra a járdán, míg mások csak tippelgetnek, mire jók a huplik.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a vakok és gyengénlátók számára nyújtanak segítséget a közlekedésben, sőt, az eltérő mintázatok más és más dologra figyelmeztetnek.

A vakvezető járda

A különleges burkolat japán találmány, amit a szigetországban már 1967-ben is alkalmaztak. A kis búbok általában olyan dolgokra figyelmeztetnek, melyek előtt meg kell állni, például útkereszteződések vagy ajtók előtt. A sávok segítenek, hogy a vakok és gyengénlátók ne lépjenek le a járdáról, hanem biztonságos útvonalat kövessenek, míg a hosszúkás kiemelkedések egy villamos- vagy metrómegálló, esetleg más mélyedés peremére figyelmeztetnek.

Külön jelzése van a lépcsőknek, az akadályoknak, melyekben meg lehet botlani, a bicikliutaknak, illetve még sok másnak. Nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy a jelzések egységesek legyenek.

Ugyan Magyarországon még nem elterjedt, létezik a vakvezető járdának egy gyengénlátók számára készült változata is, mely a különböző veszélyekre élénk színekkel hívja fel a figyelmet. Ilyen például a lámpával ellátott útkereszteződések előtt az élénkpiros burkolat.

Mit lát a pilóta?

Nemcsak azon agyalnak sokan, mire valók a járda búbjai, de az is jó kérdés, mit lát egy repülő pilótája. Ha kíváncsi lennél a vezetőfülke panorámájára, akkor itt a lehetőség, hogy egy pilóta fényképezőgépén láthasd azt, amit csak kevesen élhetnek át!

Ezt is szeretjük