100 ezer forintról indul a bírság: sokan nem tudják, hogy itt tilos lehajtani az útról
Legrosszabb esetben pedig akár 300 ezer forint is lehet.

oszi ut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A védett és fokozattan védett természeti területek épségére speciális szabályok vigyáznak, melyek a járművel való közlekedést is érintik.

Ezeknek a szabályoknak a be nem tartása igen súlyos, nagy összegű pénzbüntetést vonhat maga után, így fontos, hogy ismerd őket.

Közlekedés védett természeti területen

Védett természeti terület minden nemzeti park és természetvédelmi körzet például. Ide járművel csakis az arra kijelölt utakon hajthatsz be és közlekedhetsz, még akkor is, ha nem figyelmeztet sorompó vagy tábla arra, hogy itt már tilosban jársz. A természetvédelmi területek interaktív térképét a Természetvédelmi Információs Rendszeren keresztül ellenőrizheted, ha bizonytalan vagy. 

oszi auto

Minden más úton csak a természetvédelmi hatóság engedélyével közlekedhetsz a védett természeti területeken, ennek hiányában pedig természetvédelmi bírságot vagy köteles fizetni, melyet közigazgatási eljárás keretében szabnak ki. Ez ráadásul nem mentesít a büntetőjogi és kártérítési felelősség alól.

A cikk az ajánló után folytatódik

A védett területen engedély nélkül közlekedés 150 ezer forint bírságot von maga után, míg ugyanez fokozott védelem alatt álló helyen 300 ezer forint. Az engedélyezett útról való letérésért 100 ezer forint büntetést szabhatnak ki.

Engedélyt országos jelentőségű védett területek esetén a helyileg illetékes Kormányhivatal, helyi jelentőségű helyeken pedig jegyző adhat ki. A szabályok nemcsak autókra, de minden járműre - motorra, quadra - is vonatkoznak.

A legszebb őszi erdők

Még most is érdemes megnézni ezeket a helyeket. A leggyönyörűbb őszi túrák a következő magyar erdőkben vezetnek!

Ezt is szeretjük