Sok biciklis nem tudja, pedig büntetnek érte! Kötelező tartozékok a KRESZ szerint

Minden egyes darabnak nálad kell lennie.

bicikli sav
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A biciklire, akárcsak más járművek használatára, a KRESZ nagyon pontos szabályokat fektet le. Ezeket kötelező lenne ismerni, mielőtt nyeregbe szállsz, ám mégis sokan bizonytalanok az előírásokat illetően.

Komoly különbség van a kerékpárforgalomtól elzártan, sporteszközként való használata és a közlekedés között. Ez az oka annak, hogy a frissen vásárolt biciklik egy részét bizony néhány dologgal fel kell szerelni, mielőtt el lehet velük indulni. Mutatjuk, mik azok, amikre kötelezően szükséged van, és melyek a leginkább ajánlott extrák!

A bicikli kötelező tartozékai

Először is a biztonságos közlekedés legfontosabb alapja, hogy a bicikli kormányberendezésének hibátlanul kell működnie. A könnyű kezelhetőségen túl feltétel, hogy a további berendezések működtetését a kormány ne akadályozza.

biciklis felszereles

Legalább ugyanennyire fontos, hogy a fékek rendben legyenek. A KRESZ szerint kötelező, hogy ezek egymástól függetlenül, esőben is hibátlanul működjenek. Sem az első, sem a hátsó fék magában nem elég. Ezeken felül a következőket írja még elő a törvény.

  • Lámpák közül kötelező első és egy hátsó lámpa is, melyek mindegyike legalább 150 méter távolságról látszik. Az első világítás színe fehér vagy kadmiumsárga, a hátsóé piros. A folyamatos és a villogó fény, valamint a lámpák ruhán való viselése is megengedett.
  • Prizmából legalább kell egy fehér előre, kettő kétoldalú, borostyánsárga küllőprizma az első kerékre, valamint hátulra egy piros, nem háromszög alakú darab. A küllőprizma helyett fényvisszaverő csöveket is használhatsz. 
  • Csengőnek kell lennie a biciklin, melyet nem helyettesíthet kürt, duda vagy más, hangot adó eszköz.

Ezeken felül fontos, hogy ha rosszak a látási viszony, lakott területen kívül közlekedsz, vagy sötétedés után indulsz útnak, akkor köteles vagy fényvisszaverő ruházatot - például mellényt - viselni.

A nem megfelelően felszerelt bicikliseket 5-150 ezer forint bírsággal sújthatja a rendőrség.

Jó, ha van, de nem muszáj

Ugyan a KRESZ nem teszi kötelezővé, mégis akad néhány olyan apróság, amikkel lehetőséged van a biztonságod növelésére.

  • A bicikli pedáljaira borostyánsárga prizmák szerelhetőek.
  • A sisak egyes helyzetekben életmentő lehet, még akkor is, ha olyan területen haladsz, ahol nincsen autóforgalom. A balesetek veszélye ugyanis ilyenkor fennáll, például ütközhetsz más biciklisekkel, gyalogosokkal, vagy akár a tereptárgyak is veszélyt jelenthetnek.
  • Ajánlott, hogy mindig legyen nálad olyan láncos vagy U-alakú lakat, amit nem egyszerű átvágni.
  • Sárvédő.

Hosszabb túrák esetén ezeken felül érdemes lehet szervizkészletet és bicikliskesztyűt is beszerezni.

Európa egyik legszebb biciklis útvonala

Nézd meg, milyen elképesztően gyönyörű biciklis túrákon vehetsz részt Ausztriában, ahol az utak az Alpoktól az Adriáig hálózzák be a vidéket!

Ezt is szeretjük