Teljes Értékű Metrót Akció: hatalmas összefogás született az M3 akadálymentesítéséért

Nemcsak a mozgássérültek, de a babakocsival, kutyával közlekedők is felszólaltak.

Teljes Értékű Metrót akció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A nemrégiben elkezdődött, nagyszabású metrófelújítás terveinek jelenleg nem része az összes megálló akadálymentesítése, mely komoly nehézséget jelent a testi fogyatékossággal élőknek, a babakocsival közlekedőknek, de érinti az idősebbeket, valamint a kutyával utazókat is. 

A probléma megoldásáért, azaz az M3 állomásainak akadálymentesítéséért széleskörű civil összefogás született, mely a Teljes Értékű Metrót Akció néven lépett működésbe.

Teljes Értékű Metrót Akció

November 20-án 15-17 óra között, a Ferenciek tere metrómegállóban látványos figyelemfelhívó akciót szerveztek az érintettek, hogy a döntéshozókat emlékeztessék a helyzet tarthatatlanságára.

metro

A statisztikák szerint Magyarországon körülbelül 5%-os a fogyatékossággal élők aránya, közülük sokan kerekesszéket használnak a mindennapokban. Számukra a tömegközlekedés az M3 metróvonalon jelenleg lehetetlen, az egyetlen akadálymentes megálló a Kőbánya-Kispesti végállomás. A mozgásukban korlátozottak mellett sem az idős emberek, sem a babakocsisok nem tudnak gördülékenyen közlekedni, de a kutyát szállítók is akadályoztatva vannak azokban a megállókban, ahol lépcső sem áll az utazók rendelkezésére.

A jelenlegi metrófelújítás alkalmat adna arra, hogy a korszerűsítés keretén belül akadálymentessé tegyenek minden megállót, azonban a jelenlegi tervek közt nem ez szerepel. Ha a metrófelújítás során nem teszik akadálymentessé a megállókat, akkor ez a tarthatatlan állapot még legalább harminc-negyven évig, nap mint nap megkeseríti majd az amúgy is kihívásokkal küzdők életét. A Rehab Critical Mass Mozgalom és Csángó Dániel által kezdeményezett és szervezett akció célja, hogy a megújult tömegközlekedési útvonalat mindenki teljes értékűen használhassa. 

„Sokan vagyunk, akik nem tudjuk majd használni a M3-as metrót, ha az nem lesz akadálymentes. Összefogtunk, hogy megmutassuk, nem hagyjuk, hogy ellehetetlenítsék az amúgy is akadályozottan mozgók számára a budapesti tömegközlekedést” - mondta Csángó Dániel, az akció egyik kezdeményezője.

A Rehab Critical Mass Mozgalom és Csángó Dani által szervezett figyelemfelhívó akcióhoz eddig csatlakozott szervezetek: Nem Adom Fel Alapítvány; Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége; Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület; Magyar Rett Szindróma Alapítvány; Angelmann Alapítvány; Suhanj! Alapítvány; Down Alapítvány; Ébredések Alapítvány; Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum; Kézenfogva Alapítvány; Motiváció Alapítvány; Mozduljunk ki! Egyesület; Társaság a Szabadságjogokért; Önállóan Lakni - Közösségben Élni; ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar; Critical Moms Budapest; Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége; Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja; Csillagház Általános Iskola; Mozgássérültek Budapesti Egyesülete; Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége; HellóAnyu; Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete; Magyar Gyógypedagógusok Egyesülete; Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, EGYMI és Kollégium; járókelő.hu; ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület; EbOvo.

A képek forrása: Erdőháti Áron.

Ezt is szeretjük