Turistajelzések jelentése: sem a színük, sem a formájuk nem mindegy
Hogyan jutsz a legközelebbi barlanghoz vagy kápolnához? Elmondjuk, mit keress a felfestett jeleken.

turajel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erdőt behálózó útvonalak egyáltalán nemcsak a túrázók miatt léteznek. A legtöbb utat a területet fenntartó, gondozó emberek használják munkájuk során, így egyáltalán nem biztos, hogy ezek odavezetnek, mint ahova jutni szeretnél. 

A kezdő túrázók számára erősen javasolt csakis a megjelölt útvonalakon közlekedni, melyek nemcsak folyamatos túrázást tesznek lehetővé, de előnyük, hogy általában az erdő leglátványosabb, legszebb szakaszain, jól bejárható területen jelölik ki őket, és térképen is megtalálhatók. A tájékozódást még inkább megkönnyíti azonban, ha a különböző jelzések jelentését is ismered.

Turistajelzések jelentése

Magyarországon a turistajelzések mindegyike egyszerű szimbólum, mely néhány alapinformációval szolgál. Gyakoriságuk általában elegendő ahhoz, hogy más eszköz igénybevétele nélkül is sikerüljön követni az utat. 

turajelek

A turistajelzések mindegyikét fehér háttérre, jól látható helyre, körülbelül szemmagasságba festik fel. Sem a jel színe, sem a formája nem mindegy! Elmondjuk, melyik mit jelent.

  • A szín a túraút jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az országosan kiemelt jelentőségű utak, melyek általában több tájegységen át vezetnek, kékek, a piros legalább egy hegységet vagy más egységet jár be, míg a sárga, valamint a zöld helyi jelentőségű utakra kerül.
  • A leggyakrabban előforduló vízszintes sáv a gerinchálózatot, azaz a folyamatosan haladó utakat jelöli.
  • A kereszt utak metszésére, rövidítő útra, állomáshoz vezető út jelzésére szolgál.
  • A háromszög azt a leágazó utat jelöli, ami egy hegycsúcsra visz.
  • A négyszögnél letérve lakott településre, szállóhoz, esetleg állomáshoz jutsz.
  • A kör jelzés felé forrást, ivóvizet találsz.
  • Az omega barlangok bejáratához kalauzol.
  • Ha festett L-betűt látsz, akkor arra földvársáncot, romot, műemléket találhatsz.

További különleges jelzések a pecsét, mely pecsételőhelyhez vezet, az emlékműjel, mely emlékműhöz, illetve a kápolna, mely vallási jelentőségű helyre visz. A Mária-út zarándoklatainak jelölésére M piktogramot alkalmaznak lila színnel, de kék és sárga változata is létezik. A tanösvények átlós vonalat, T-betűt vagy egyedi szimbólumot kapnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben egy leágazó jelzést követsz, előreláthatóan maximum két kilométer után célhoz kell érned. Kivételt jelent ez alól a négyzet és a háromszög, melyek néha ennél már korábban jeleznek.

Ha bizonytalan vagy abban, merre kell tovább haladni, mindig próbálj visszatérni az előzőleg látott jelhez! Arról, hogy mi a teendő, ha mégis eltévednél, itt olvashatsz.

A Kéktúra csodái

Az OKT minden kilométere tartogat valami izgalmat. Megmutatunk néhányat Magyarország legszebbnek tartott túraútvonalának kiemelkedően gyönyörű részei közül! 

A képek forrása: indafoto.hu / fovarosi.blog.hu, Tanyasi Tahó.

Ezt is szeretjük