Hány forintot kaphatsz vissza a jegyből, ha késik a vonat? Megnéztük a MÁV szabályzatában

Nagyon pontosan fogalmaz a szabályzat: a kártérítés mértéke a jegyártól és a késéstől is függ.

Kártérítés vonatkésésnél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Már önmagában az nagyon bosszantó, amikor késik a vonat, főleg, ha sok ezer forintot fizettél az utazásért, ezért érthető, ha ilyenkor a te fejedben is megfordul, hogy visszakérd a jegy árát. Ha az egészet nem is kapod vissza, egy hosszabb késés miatt néha érdemes beállni a sorba.

A MÁV üzletszabályzata nagyon pontosan megfogalmazza, kinek milyen esetekben jár vissza a jegyár bizonyos hányada. Az elsődleges szabály, hogy az átalány-kártérítés belföldi forgalomban közlekedő, feláras járatokra érvényes, a vasút hibájára visszavezethető késés esetén.

Hány perc késés után jár?

A kártérítés belföldi viszonylat esetén minimum 30 perces késéstől jár, ha arról a jegyváltás előtt nem kaptak tájékoztatást az utasok. 30 és 119 perc közötti késés esetén a jegyár 25%-a, míg 120 perc és annál több késésnél 50%-a jár vissza, tehát 10-15 perces késés miatt még feleslegesen állnál sorba.

A kártérítés alapja csak a késő vonatra eső útszakaszra érvényes, tehát, ha az utad több szakaszból áll, amin különböző vonatokra szállsz át, nem az egész út, csak a menetrendhez képest késő vonatok ideje számít.

Ez azt jelenti, ha például Sárospatakról Budapestre utazol, és csak átszállást követően, a Füzesabonytól Budapestig tartó úton késik a vonat, hiába érsz 60 perccel később célba, csak az utolsó szakasz árának negyede jár vissza. Menettérti jegyre is vonatkozik ez a korlátozás: ha a Pécs-Budapest úton csak egyik irányba késik 40 percet a vonat, csak az egy útra szóló jegy árának 25%-a jár vissza.

Bérletre is érvényes

A kártérítés akkor is igényelhető, ha bérlettel utazol, ebben az esetben az adott vonal késő szakaszára érvényes teljes árú jegy lesz a számítás alapja, 90%-os tanulóbérlettel pedig a kedvezményes jegy ára.

A kártérítési igény alapjába egyébként beleszámít a megváltott kerékpárjegy, illetve az állat után fizetett viteldíj is.

Fontos továbbá, hogy, amennyiben a vonat két állomás között akadt el, 60 percnél több késés után biztosítaniuk kell a személyek elszállítását valamilyen módon a vasútállomásra.

1000 forint alatt nem jár

A MÁV üzletszabályzata még egy nagyon fontos kikötést tartalmaz: ha a kártérítés számítása után 1000 forint alatti összeg jön ki, a pénzt nem fizetik ki. Ha tehát a jegyet 1800 forintért vetted, és 120 percet késett a vonat, a 900 forintos kártérítést nem kapod kézhez. 

Csekély vigasz az a kiegészítés, hogy a kártérítés összeadódhat: ha egy utasnak több, 1000 forintot meg nem haladó kártérítése gyűlik össze, amint elérik az 1000 forintot, a vasúti társaság kifizeti azokat. Tehát, ha többször késik a vonat jelentős időt, akkor összegyűlhet egy kis vigaszdíj a MÁV-tól.

A kártérítés kérvényezhető az utazás napjától egészen 14 napig az ügyfélszolgálatokon és egyes pénztárakban is. Ha ennél később nyújtanád be a kártérítési igényt, már csak az ügyfélszolgálatokhoz fordulhatsz. A kifizetés határideje a bejelentéstől számított egy hónap.

(Képek: Jaksa Vivien és Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük