Egy fontos dologban eltér a horvát KRESZ a magyartól - Sokba kerülhet a figyelmetlen autósoknak

Több százezer forintos bírságot is össze lehet szedni egy nyaralás alatt.

Horvátországi közlekedési szabályok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ember nyaralni indul, és az utazáshoz az autót választja, nemcsak az útközben felmerülő autópálya- és benzinköltséggel kell számolnia. A KRESZ miatt is megütheti a bokáját, hiszen több külföldi országban is különböznek a közlekedési szabályok.

Bármilyen közel van, még a szomszédos Horvátország útjai is tartogatnak kellemetlen meglepetéseket az autóval a tengerpartra igyekvőknek. Ráadásul érdemes készpénzzel utazni, mert a bírságot sok esetben a helyszínen fizettetik ki, és, amennyiben az ember nem tud fizetni, napokra is visszatarthatják az úti okmányokat.

Miben más a horvát KRESZ?

A legnagyobb különbséget talán az jelenti, hogy más sebességkorlátozások vonatkoznak a 24 éven aluli vagy két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkező sofőrök számára.

auto-nyaralas-vezetes-nő

Míg általánosságban hasonló korlátozások vannak életben, mint hazánkban, tehát autópályán 130, gyorsforgalmi úton 110, lakott kerületen kívül 90, lakott területen belül pedig 50 km/óra a sebességhatár, addig a 24 év alatti vagy friss jogosítvánnyal rendelkező sofőrök csak 120, 100 és 80 km/órával hajthatnak a gyorsabb forgalmú utakon városon kívül.

Lakott területen a sebességkorlátozást 20-30 km/órával átlépő sofőröket 40 ezer forintnak, lakott területen kívül 20 ezer forintnak megfelelő kunával büntethetik. A gyorshajtásért kapható legmagasabb büntetés pedig elérheti a 600 ezer forintot is, ha valaki 50 km/órával haladja meg a sebességkorlátozást lakott területen.

A közúti kihágások esetében súlyosbító körülménynek számít az ittas állapot, bár 0,5 ezrelékes véralkoholszint alatt még önmagában nem büntetnek. A friss jogosítvánnyal vezető vagy 24 évnél fiatalabb sofőrök esetében azonban zéró tolerancia van életben az alkohol tekintetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyéb szabályok, melyekre érdemes vigyázni

A horvát közlekedési szabályok értelmében az autóban mindig lennie kell láthatósági mellénynek, ugyanis, amikor az ember az út mellett parkol, és kiszáll a kocsijából, köteles ezt felvenni. Ha nem része az autó felszerelésének, akkor ezt mindenképpen jó beszerezni még elindulás előtt.

A horvátoknál a vadkempingezés is tilos, és az is vadkempingezésnek számít, ha valaki az út szélén vagy egy parkolóban az autójában alszik, ezért fontos, hogy mindenképpen gondoskodjon az ember szállásról, vagy legyen kivel cserélnie a vezetést, ha hosszú útra indul. Akár több százezer forintja is bánhat egy ilyen kihágást.

gyerekules

A 12 éven aluli gyerekek nem utazhatnak az anyósülésen. Ez alól kivételt képeznek a 2 éven aluli kisbabák, akiknek a gyerekülését viszont a menetiránnyal ellentétesen kell beszerelni, és gondoskodni kell róla, hogy az ő oldalukon ne működjön a légzsák, de ez nálunk is így van. 5 éves kor alatt pedig kötelező a gyerekülés a hátsó üléssorban is. A szabály megsértéséért akár 20 ezer forintot is fizettethetnek.

Végezetül azt fontos megjegyezni, hogy a horvátoknál gyakoribbak a közúti ellenőrzések, és különben is nagyon fontos, hogy mindenki, ügyelve a személyes biztonságára, a közlekedési szabályok betartásával vezessen, és vigyázzon magára és a többi, az úton közlekedő sofőrre is.

Gyönyörű, horvát szabadstrandok

Rejtett horvát kincseket, eldugott öblöket mutatunk, ahol zavartalanul élvezheted a strandolást. Ezek a legszebb, eldugott szabadstrandok a horvát tengerparton.

Gyönyörű, horvát szabadstrandok: csodaszépek, vadregényesek, és ingyen vannak

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük