Fontos változás a magyarok kedvenc horvátországi helyén: mostantól nem engedik be a turistákat akárhogy

A horvátországi Plitvicei-tavaknál fontos korlátozások léptek életbe idén.

plitvicei-tavak-turistak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A turistaáradat egyre nagyobb problémákat okoz világszinten, így sok népszerű európai városban is szigorú korlátozásokat vezetnek be, melyekre már utazás előtt fel kell készülni.

A horvátországi utazások kedvelt célpontjai az Adriai-tengerpart mellett a tündérszép Plitvicei-tavak is, melyek jó időben ugyancsak túlzsúfolttá váltak a turisták tömegétől, ez pedig a természeti kincs épségét is veszélyeztette.

Plitvicei-tavak: csak belépővel

Horvátországban ezért nemrégiben új rendszert vezettek be a belépésre. A turisták csakis úgy csodálhatják meg a tavakat, ha legalább két nappal a látogatás előtt, online regisztrálnak a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. A rendszer, mely egyelőre tesztjelleggel működik, a látogatók számának szabályozására jött létre.

A regisztráció során nemcsak az utazási szándékot és a napot, de az órára pontos érkezési időt, valamint a bejáratot is meg kell adniuk az érdeklődő turistáknak. Erről egyfajta elismervényt kapnak, mellyel a megjelölt időponttól egy órán át válthatják meg a jegyeiket a helyszínen. Ha egy órán belül valaki nem veszi át a belépőket, a regisztráció érvényét veszti.

Az MTI információi szerint számos turista, köztük egy magyar család is belépő nélkül maradt az elmúlt időszakban, mivel nem tudtak a szabályozásról.

Probléma a túl sok turista

A nemzeti park vezetése minél korábbi foglalásra buzdítja a látogatókat, mivel naponta legfeljebb tízezer főt engednek be a területre, ennyi jegy pedig a nyári szezonban villámgyorsan elfogyhat. Még akkor is, ha tavaly márciusban emeltek a jegyárakon, hogy kissé tehermentesítsék a parkot: a turistaözön miatt ugyanis veszélybe kerülhetne helye az UNESCO Világörökség listáján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A tavalyi évben a gyönyörű helyet rekordszámú, kétmillió turista látogatta meg, és az üdülőtelepek létszáma is megduplázódik a szezonban, ami miatt már nemcsak a helyiek, de a turisták is panaszkodtak.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete ugyanis azt kérte a nemzeti parktól, hogy készítsenek egy akciótervet a turisták számának korlátozására és a látogatás feltételeire nézve, majd hozzák összhangba az övezet területrendezési tervét és az előírásokat is, különben a csodaszép hely lekerül a Világörökségek listájáról.

Turistaellenes megmozdulások Európában

A helyiek sok népszerű helyen szívesen korlátoznák a tömegturizmust, akkora a zsúfoltság és a környezetterhelés a szezon során.

Ezt is szeretjük