Szigorú korlátozások a legkedveltebb horvát városokban: a turisták csak 4 órát sétálhatnak majd

Több, turisták által kedvelt városban lehet szigorú korlátozásokra számítani.

dubrovnik-turista-tomeg
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb problémát okoz világszinten a turizmus korlátozásának hiánya, az egy-egy úti célhoz érkező tömegek nemcsak természeti és kulturális kincsek fennmaradását sodorják veszélybe, de a helyieket sem hagyják nyugodni.

A problémát csak tetézi, hogy idén minden eddiginél nagyobb tömegre számítanak számos népszerű európai városban, így helyi korlátozásokra lehet számítani többek közt a szomszédos Horvátország és Szlovénia, de Olaszország és Görögország egyes, turisták által kedvelt településein is.

Dubrovnik létszámstopja

Horvátországban több helyen is gondot okoz a növekvő turistatömeg. Amellett, hogy az UNESCO világörökségi minősítését megőrizni vágyó, horvátországi Plitvicei-tavakhoz már csupán az előzetesen regisztráltakat engedik be, az impozáns, Adriai-parti Dubrovnik óvárosában is létszámstopra lehet számítani, szigorú ellenőrzéssel.

Hatalmas problémát jelentettek a város számára a több ezer fős óceánjáró hajók, melyek ontották magukból az embereket. Az önkormányzat ezért kamerákat is telepített, melyekkel folyamatosan ellenőrzik a belépők számát, a döntésük szerint egyszerre maximum nyolcezren lehetnek a falak között, egy turista pedig egyszerre legfeljebb négy órát tartózkodhat a központban. Telt ház esetén pedig akár vissza is fordítják az érkezőket.

További intézkedéseik közé tartozott a belépőjegyárak megemelése, valamint csökkentették a vendéglátóhelyek székeinek számát is, hogy még nagyobb teret biztosítsanak a sétálni vágyók számára, elkerülve az egyre gyakoribb tömegnyomort, melyet a város részben a Trónok harca egyes jeleneteinek köszönhet.

Velencei korlátozás

Évek óta szenvednek a turizmustól Velencében is, ami már a város létét is veszélyezteti, gyakorlatilag a város lakosságánál is több az utcákon naponta megforduló turisták száma, a hatalmas tömegek megfékezése érdekében ezért szigorú lépésekre szánták el magukat a városban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Itt az egyes turistalátványosságoknál vezettek be létszámkorlátozást, továbbá a város honlapján és közösségimédia-felületein teszik közzé a turisták számát - a turisták részére. Velencében arra is megpróbálják ösztönözni a látogatókat, hogy minél inkább a város külső területeit vegyék célba az óvárosi rész helyett.

Létszámkorlát Santorinin is

A görögországi Santorini szigete maga a megtestesült paradicsom, nem véletlen, hogy a turisták is megtalálták maguknak. A szigeten ezért ugyancsak létszámstopra volt szükség a helyiek kímélése érdekében: nyolcezer főre csökkentették a hajóval érkező turisták maximális befogadását.

Santorinin a turisták a szamárháton utazást is nagyon kedvelik, a túlsúlyos emberek és bőröndjeik azonban már rengeteg szenvedést okoztak az állatok számára. Kímélésük érdekében - részben az állatvédők közbenjárására - 100 kilogrammban határozták meg az általuk egyszerre maximálisan cipelhető terhet. 

Belépő a Cinque Terrébe

Az UNESCO Világörökség listáján szereplő, olaszországi Cinque Terrében is muszáj volt korlátok közé szorítani a turizmust. A szűk utcákban évről évre milliók próbáltak meg elférni, sok bosszúságot okozva a helyieknek, és veszélyeztetve a gyönyörű vidéket is.

Az öt faluba előzetesen, online lehet megváltani a belépőjegyet, és a turisták egy applikáción követhetik, hol mennyien vannak épp, így az éves turizmust másfél millióra kívánják csökkenteni. Jövőre pedig azokat is büntetni fogják, akik strandpapucsban tartózkodnak a gyalogösvényeken, ez ugyanis balesetveszélyes, a mentés pedig költséges és körülményes is. Olaszországban egyébként több városban előre is figyelmeztetik a helyieket, ha egy nagyobb turistahullám várható.

Bled korlátozásai

A népszerű és bájos szlovén város, a Júliai-Alpokban található Bled is küzd a turizmus növekedésével, bár itt egyelőre az előzőekhez képest kevésbé szigorú szabályozásra kell számítani. A Bledi-tó körüli sétány forgalmát korlátozzák csupán, új utakat és parkolókat építenek, fejlesztik a turisták tájékoztatását, és a biztonságnak is nagyobb figyelmet szentelnek. 

A turistáknak semmi nem jó?

Az emberek turistaként hatalmas csodákra és lenyűgöző szépségekre vágynak, ami viszont nem mindig egyezik meg a valósággal. Az utazás vége így akár csalódás is lehet.

Világhírű látványosságok, melyeket durván lehúztak: a legtöbben a méret miatt csalódtak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük