Csak egy mozdulat, de az életed múlhat rajta: a rendőrség figyelmeztet

A biztonsági öv bekapcsolása életet menthet.

GettyImages-1145375120

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendőrség az elkövetkezendő időszakban is kiemelt figyelmet fordít a közlekedési szabályok betartatására és a szabályszegő gépjárművezetők kiszűrésére. Az elmúlt napokban több közúti közlekedési baleset is rávilágított arra, hogy a biztonsági öv bekapcsolása csökkenti a sérülés esélyét, sőt, életet ment.

A biztonsági öv igazoltan életmentő eszköz, még lassú haladási sebességnél bekövetkező ütközések esetén is védi a testi épséget. Az öv használata nélkül a más passzív védelmi megoldások - mint például a légzsák - sem fejtik ki kedvező hatásukat, sőt akár súlyos - vagy szélsőséges esetben akár halálos - sérüléseket is okozhatnak!

A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. Használatával megelőzhető, hogy a járműben utazók teste egy ütközés során fellépő tehetetlenségi erő hatására nagy erővel, hirtelen előrelendülve a kormánynak, a műszerfalnak és a szélvédőnek csapódjon, vagy a gépkocsiból kizuhanjon. A rendőrség mindenkit arra kér, hogy indulás előtt kapcsolja be a biztonsági övét, és hívja fel utastársai figyelmét is arra, hogy rögzítsék magukat!

Fotók: Getty Images

Sikerülne most egy KRESZ-vizsga? 10 gyors kérdés

A tízkérdéses KRESZ-kvízben csak olyan kérdés szerepel, ami a vizsgán is volt.

Ezt is szeretjük