Ekkor lesz az utolsó teljes napfogyatkozás: a kutatók elmondták, miért fog megszűnni

A tudósok kiszámolták, hogy körülbelül mikorra várható az utolsó teljes napfogyatkozás.

Ekkor fognak megszűnni a teljes napfogyatkozások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem élvezheti majd az emberiség örökké a teljes napfogyatkozások látványát, ugyanis a Hold egyre távolodik a Földtől.

A tudósok kiszámolták, hogy körülbelül mikorra várható az utolsó teljes napfogyatkozás, írja a Player.hu a Space.com cikke alapján.

Ekkor fognak megszűnni a teljes napfogyatkozások

Ha a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, napfogyatkozás jön létre. Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes árnyéka bolygónkra vetül, ezért a Hold látszólagos mérete nagyobb lesz, mint a Nap látszólagos mérete. Az égi jelenség azért is jelentős, mert ilyenkor megfigyelhetővé válik a Nap koronája, amelyet máskor elnyom a központi csillagunk fénye. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Mivel a Hold évente körülbelül 4 centimétert távolodik a Földtől, egyszer majd eljön a pillanat, amikor a Hold mérete már nem lesz elég, hogy kitakarja a napkorongot, és véget fog érni a teljes napfogyatkozások kora. Ekkortól csak gyűrűs napfogyatkozások lesznek majd láthatók az égen. 

Ez azonban szerencsére nem mostanában fog bekövetkezni. A kutatók úgy vélik, hogy körülbelül 600 millió év múlva lehet majd megcsodálni az utolsó teljes napfogyatkozást a Földről. 

3 órán át fotózta a Napot: elképesztő jelenséget kapott lencsevégre

Egy népszerű amerikai fotós csodálatos képeken örökítette meg a 2019-es teljes napfogyatkozást.

3 órán át fotózta a Napot: elképesztő jelenséget kapott lencsevégre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük