Ámulatba ejtő felvétel került elő 1900-ból: először vettek filmre teljes napfogyatkozást
Új életet leheltek az első, teljes napfogyatkozásról készített filmfelvételbe, és közzétették az interneten.

napfogyatkozas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Digitálisan felújították, és ingyenesen megnézhetővé tették az interneten az első, teljes napfogyatkozásról készített filmfelvételt, melyet több mint száz évvel ezelőtt rögzítettek.

Az eredeti felvételt Nevil Maskelyne amatőr brit csillagász, elismert bűvész és filmes készítette 1900. május 28-án az amerikai Észak-Karolina államban, ahová a Brit Asztronómiai Egyesület expedíciójának keretében érkezett - írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. Maskelyne egy speciális teleszkópos adaptert készített a kamerájához, hogy fel tudja venni a csillagászati jelenséget.

A szakemberek szerint ez az egyetlen ismert felvétel, mely fennmaradt Maskelyne-től. A több mint százéves felvételt a brit Királyi Asztronómiai Társaság archívuma őrizte, és a Brit Filmintézet szakértői állították helyre, és digitalizálták képkockáról képkockára haladva. A csaknem egyperces Solar Eclipse (1900) című felvétel ingyenesen megnézhető az interneten.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Hónapokra eltűnt a nap a városból

A 3386 főt számláló hely elnyerte a világ legsötétebb városa címet, ugyanis a várost körülölelő hegyek miatt szeptembertől márciusig nem éri közvetlen napfény. Zseniális módszerrel oldották meg a helyzetet.

Ezt is szeretjük