Hatalmas aszteroida közelít felénk: egy nap a Földnek ütközhet
A meteor fénye olyan erős lesz, hogy a bolygó egyes részeiről szabad szemmel is látható majd.

meteor 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2029. április 13-át már most érdemes feljegyezni a naptárba, csillagászok szerint ugyanis olyan esemény közeledik, melyhez hasonlóra csupán ezerévente egyszer kerül sor. Merthogy egy hatalmas méretű aszteroida halad majd el a Föld közelében.

A kutatókat több okból is lázban tartja a jelenség: egyrészt szeretnék megtudni, vajon a Föld gravitációs mezője mennyire téríti el az aszteroidát. Másrészt elképzelhető, hogy különféle okok miatt az Apophis nevű meteor addigra módosul, és a Földbe csapódik.

Nagyon erős fénye lesz

Richard Binzel, az MTI munkatársa a LiveScience-en ismerteti az Apophis legfontosabb jellemzőit. Eszerint a 340 méter széles objektum fénye valószínűleg olyan erős lesz, hogy a Föld egyes részeiről szabad szemmel látható majd. A meteor a földfelszíntől körülbelül 31 ezer kilométerre fog elszáguldani, ami csillagászati szemszögből csekély távolságnak számít. 

Felkészülés a megfigyelésre

A következő tíz év a felkészülésről szól majd, illetve a kutatók egy lehetséges űrszonda tervét is felvetették, mellyel elérhetik a meteort. Ilyesmire egyébként nemrég volt példa, akkor a Ryugu aszteroidához küldtek űreszközöket. Az Apophis megfigyelése azért is fontos, hogy a kutatók jobban megismerjék azokat az aszteroidákat, melyek potenciális veszélyt jelenthetnek a Földre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Az InSight körülbelül 13 óra különbséggel készítette a képeket a robotkarján található kamerával, április 24-én és 25-én. Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken. Korábban az űrszonda elődjei, az Opportunity, a Spirit és a Curiosity is készített fotókat a jelenségről, de talán a mostaniak mind közül a legélesebbek. Íme!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük