1060 órát töltöttek a tökéletes fotó elkészítésével: gyönyörű lett az eredmény
Amatőr asztrofotósok szemkápráztató felvételt készítettek a Nagy Magellán-felhőről. Összesen 1060 órán keresztül fotózták.

magellan 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki ismerősen mozog a fotózás világában, minden bizonnyal találkozott már a hosszú expozíció kifejezésével. Dióhéjban ez annyit tesz, hogy a kamera optikájába a megszokottnál jóval több fény érkezik.

Ezzel a technikával készülnek többek közt az éjszakai természetfotók, de az asztrofotósok is gyakran élnek a hosszú záridős beállítás előnyeivel. Így született meg az a csodálatos fénykép is, ami mostanra bejárta az internetet, és elsöprő sikert aratott.

1060 órán át fotózták a Nagy Magellán-felhőt

A felvételt a Ciel Austral amatőr fotós brigád készítette, akik összesen csaknem 1060 órát töltöttek azzal, hogy elkészítsék a tökéletes fotót. Szakmai berkekben úgy vélik, ez új világrekord lehet az amatőr kategóriában. 

Részlet a fent látható, négyezer képből összeállított fotóból.
Részlet a fent látható, négyezer képből összeállított fotóból.

A csapat összesen négyezer fényképet lőtt, ez 620 gigabájtnyi adatot jelent. A felvételeket ezután összemosták, majd a fentebb lévő végső változatot tárták a nagyközönség elé. A Nagy Magellán-felhő nevű törpegalaxis mintegy 163 ezer fényévre található a bolygónktól, vagyis a fotósok valóban sokat dolgoztak a kép elkészítésén.

Bekebelezhetett egy másik galaxist

Az ausztrál Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont rukkolt elő a hírrel még januárban, hogy mintegy 3-5 milliárd évvel ezelőtt a Nagy- és Kis Magellán-felhőnek lehetett egy harmadik társa, melyet azonban bekebelezett a Nagy Magellán, létrehozva ezzel a ma ismert galaxisrendszerét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Magellánok a Tejútrendszerhez legközelebb eső galaxisok - 163 és 200 fényévnyire vannak -, ezért éjszaka szabad szemmel is tisztán kivehetőek. A csillagászok figyelmét az keltette fel, hogy a Nagy Magellán-felhőben egymás mellett léteznek nagyon fiatal és nagyon öreg csillaghalmazok is, míg a kettő közötti időszakból egyáltalán nincsenek. 

Benjamin Armstrong, a Kutatóközpont kutatója szerint alapjáraton a galaxisok csillaghalmazai nagyjából azonos korúak, a Nagy Magellán azonban eltér társaitól. A kutatóknak továbbá az is feltűnt, hogy, amíg a csillagok zöme az óra járásával megegyező irányban forog a középpontja körül, némelyik csillag pont az ellenkező irányba mozog.

Armstrong hozzátette, hogy ezek a csillagok feltehetően egy másik galaxissal, nevezetesen a Nagy Magellánnal való egybeolvadás következményei. A szakértő számítógépes modellt is készített elképzeléseiről, és arra a következtetésre jutott, hogy, ha az összeolvadás valóban megtörtént, annak a jövőben is lehetnek még látható következményei.

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Különleges felvételeket küldött haza a NASA InSight nevű űrszondája. Az űrügynökség olyan fotókat és mozgóképeket mutatott be, melyeken a lander a marsi napkeltét és napnyugtát örökítette meg.

Ezt is szeretjük