Rejtélyes jelenséget fotóztak a világűrben: először sikerült lefényképezni egy fekete lyukat
Szinte hihetetlen, de végre sikerült elkészíteni az első közvetlen fotót a legendás jelenségről.

fekete lyuk cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fekete lyukak létezése régóta foglalkoztatja a tudósokat. Karl Scwarzchild asztrofizikus például már 1915-ös feljegyzéseiben is megemlíti, az egy éve elhunyt Stephen Hawking pedig munkássága jelentős részében a rejtélyes jelenséget kutatta.

Most azonban olyasmi történt, amit képzeletben valószínűleg már sokan lejátszottak magukban, ám beteljesülésében ez idáig kételkedtek: sikerült fotón megörökíteni a híres fekete lyukat, és minden eddiginél szilárdabban alátámasztani Albert Einstein általános relativitáselméletét. 

Az első fénykép a fekete lyukról

A csillagászat rajongói két éve vártak a nagyszabású sajtóeseményre, melynek keretében bemutatták a történelmi fotót, amit az EHT, azaz az Eseményhorizont Teleszkóp készített. A képen a Messier 87 galaxis közepén tátongó fekete lyuk látható. Bár a jelenség olyan távoli, hogy még egy gombostűfejnél is kisebbnek tűnik, a felfedezés példátlan a történelemben.

A Messier 87 galaxis közepén tátongó fekete lyuk.
A Messier 87 galaxis közepén tátongó fekete lyuk.
Fotó: EHT

- A fekete lyuk árnyékát próbáltuk megörökíteni, de csak most vált számunkra világossá, hogy a fekete lyuk nem csupán átlátszatlan, hanem képes elnyelni a fényt. Ezért a sötét belső rész körül félhold alakú fénycsíkok lehetnek - mondta Avi Loeb, a Harvard Egyetem kutatója, aki a NewScientist-nek nyilatkozott várakozásaikról.

Hatalmas eszközzel vizsgálták a fekete lyukat

A kutatók nem bízták a véletlenre megfigyeléseiket, az Eseményhorizont Teleszkópot ugyanis azzal az ígérettel indították útjára, hogy az eszköz nemcsak a fekete lyuk és más jelenségek dokumentálásában, de az univerzum alaposabb megismerésében is nagy szerepet játszik majd.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahhoz, hogy a Sagittarius A* fekete lyuk felől érkező rádióhullámok közül kiszűrhessék a releváns jelzéseket, elemezzék az adatokat, majd létrehozzák a fotókat, olyan berendezésre volt szükség, ami még egy szuperszámítógép teljesítményét is felülmúlja. Az ETH átmérője ezért lényegében akkora lett, mint maga a Föld. 

A teleszkóprendszer 2006 óta működik, azóta pedig egyre több virtuális teleszkóp csatlakozott hozzá többek közt Európából, Amerikából és a Déli-sarkról. Ekkora kapacitással pedig a jövőben még többet megtudhatunk a rejtélyes univerzumról. Ha kíváncsi vagy a sajtótájékoztató részleteire, alább megnézheted.

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Getty Images.

Van egy hely a sivatagban, ahol Marssá változott a Föld

Földöntúli táj húzódik Jordánia délnyugati részén, melyet az UNESCO 2011-ben a természeti és kulturális Világörökség részévé választott az itt található vörös, rózsaszín, barna és okkersárga homokkősziklák miatt. A Rum vádi, amit Hold völgyének is neveznek, egy rakás olyan film forgatási helyszínéül szolgált már, mely a világűrben játszódik.

Ezt is szeretjük