Rengeteg víz van a Marson a NASA szerint: beazonosíthatták a jeleit

Valószínűtlennek hangzik, de egy új tanulmány szerint sok víz rejtőzhet a vörös bolygó mélyén.

mars-bolygo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évekkel ezelőtt már felröppentek hírek, miszerint víz folyik a Mars felszínén, ám a feltevések végül tévesnek bizonyultak. 2015-ben aztán fordulat következett, ekkor ugyanis a kutatók rájöttek: ha csak időszakosan is, de sós víz csordogál a vörös bolygón. Ez okozza a furcsa, sötét vonalakat.

2019-ben egy amerikai kutatócsoport eredt a jelenség nyomába, hogy tovább gazdagítsák ismereteiket a Marsról. A mostani ráeszmélések azonban felülírták a korábbi felfedezéseket, merthogy korábban a szakértők úgy vélték, hogy a barázdák a sós víz időszakos áramlásai. Most mégis úgy tűnik, talajvíz hozza létre őket.

Talajvíz a Marson

Essam Heggy, a NASA munkatársa a Space.com-on ismertette a tanulmányt, melyből kiderül, hogy a sávok forrása 750 méterrel a felszín alatt húzódik. Abotalib Z. Abotalib, a Dél-Kaliforniai Egyetem szakértője munkatársaival elemezte a Mars Reconnaissance Orbiter felvételeit: az űrszonda már 2011-ben érzékelte a sötét vonalakat a Valles Marineris kanyonrendszerben és krátereiben. 

mars

A kutatók ezúttal összefüggéseket találtak a becsapódásokhoz köthető és a felszín szerkezetéből adódó repedések, valamint a vonalak megjelenése között. Hozzátették, hogy a Földön hasonló folyamatok segíthetik a talajvíz szivárgását.

A csapat ezen kívül a felszíni hőáramlásokat szintén modellezte, a földi sivatagok talajvíz-változásával egyetemben. Végeredményben arra jutottak, hogy rengeteg víz rejtőzhet a Mars mélyén. Elméletük egyúttal a barázdák időszakos felbukkanására is válaszul szolgálhat.

Fotók: Getty Images.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Tíz fotó a világűrből, amit nem szabad komolyan venni

Kevés olyan téma létezik, amiből az internetezők ne gyártottak volna már mémeket, így nem csoda, hogy az űrkérdés is terítékre került. A Bored Panda összegyűjtötte a legtalálóbb csillagászati poénokat, melyek megértéséhez nem kell tudósnak lenni, mindössze nyitott szemmel járni a világban. Mutatjuk a legjobbakat!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük