2 Föld is kevés lenne az európaiaknak: aggasztó jelentés látott napvilágot
Ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének.

fold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Global Footprint Network minden évben nyilvánosságra hozza a túlfogyasztás világnapjának aktuális dátumát, mely tavaly augusztus 1-jére esett - az év hátralévő részében a Föld csupán hitelezte az erőforrásait az emberiség számára. Idén először viszont arra is fény derült, hogy mikor van az európai túlfogyasztás napja.

Mi, emberek abból élünk, amit a természet nyújt. Ha azonban a világon mindenki olyan életmódot folytatna, mint az európaiak, akkor május 10-én lépnénk át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Vagyis, ha az egész világ úgy élne, mint mi az Európai Unióban, akkor 2,8 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy a természeti erőforrások iránti keresletünket kielégítse a bolygó.

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen, ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor több mint kettő Földre lenne szükségünk. A bolygó túlterhelése a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséhez vezetett, és mára többek közt olyan problémákat okoz, mint a halállományok zsugorodása, a vízhiány, a talajerózió, a levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás.

Ezek fokozzák az extrém időjárási körülményeket, az aszályokat, árvizeket és tűzvészeket. Mindezek pedig további feszültségeket és konfliktusokat váltanak ki, és súlyosbítják a globális egyenlőtlenséget. A jelentés, melynek magyar nyelvű összefoglalója ide kattintva érhető el, kiemeli a különbségeket az uniós tagállamok és a világ többi országának ökológiai lábnyoma között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt is megmutatja, hogy, bár az EU-országok között nagyok az eltérések, egy dolog mindegyik országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten. A jelentés üzenete megerősíti a hétfőn a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform - IPBES - új tudományos jelentésében leírtakat, mely többek közt arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

- Életmódunk hatással van a bolygóra. Nem lehet kétségünk afelől, hogy változtatnunk kell. Erre globális és helyi szinten egyaránt szükség van. Ha ma cselekszünk, akkor még visszafordíthatjuk a negatív folyamatokat, és talán van esélyünk, hogy a tiszta levegő, ivóvíz, élelmiszerek, és mindaz, amit a természet nyújt, gyermekeink számára is elérhetők legyenek - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Fotók: Getty Images.

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt

Minél többen gondolják úgy, hogy újrahasznosítanak, a bolygónknak annál jobbak az esélyei. Szuper, a mindennapokba beilleszthető ötleteket mutatunk.

Ezt is szeretjük