Különös szerves anyagokra bukkantak: nem a Földről származnak
Az egyik egy ősi meteoritból, míg a másik nikkelből, krómból és vasból keletkezhetett.

meteor 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dél-Afrikában található Makhonjwa-hegység a tudósok kedvelt felderítőterepe, ahol rendszeresen előbukkannak ősi kőzetek letűnt korok idejéből. A mostani felfedezés azonban teljesen egyedülálló.

Szakértők ugyanis most először találtak földön kívüli szerves anyagot a helyi vulkanikus üledékben. Ami ráadásul becsléseik szerint nagyjából 3,3 milliárd éves. Persze a vizsgálatoknak ezzel koránt sincs vége.

Földön kívüli anyag Afrikában

- Ez az első alkalom, amikor földi kőzetekben valós bizonyítékot találtunk a földön kívüli szén jelenlétére Frances Westall, a Francia Tudományos Kutatási Központ és az expedíció munkatársa a ScienceAlerten beszélt felfedezésükről.

A kutatók közül többen hatalmas jelentőséget tulajdonítanak az anyagoknak, szerintük ugyanis a földi élet azon molekuláknak köszönhetően alakulhatott ki, melyek az ősi meteoritokkal és aszteroidákkal érkeztek. 

Két anyagot is találtak

Westall és kollégái éppen egy két milliméter vastag vulkáni réteget vizsgáltak, amikor két földön kívüli eredetű szerves anyag jelét is azonosították. Az egyik egy ősi meteoritból, míg a másik nikkelből, krómból és vasból keletkezhetett. Lenyűgöző, hogy a meteoritok maradványai megőrizték a több milliárd éves anyagokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor az egyelőre rejtély, hogy a két anyag egy becsapódással vagy más módon került a Földre. Elképzelhető, hogy a távoli múltban mikrometeorok egy csoportja érkezett, az objektumok pedig a légkörben megsemmisültek az atmoszféra vulkáni hamujával, majd apránként lerakódtak.

Milyen egy meteor belseje?

Sok gyerek előszeretettel szerel szét a játékokat, hogy megtudja, milyenek azok belülről. Az ilyen emberek felnőttként már nem Matchboxokat és játékbabákat, hanem olyan dolgokat nyitottak meg, amiktől a lélegzeted is eláll. Eddig legfeljebb természetfilmekben lehetett elcsípni az alábbiakhoz hasonló képeket.

Ezt is szeretjük