100 forintra drágulhat a tojás: ez az édesszájúaknak is igencsak rossz hír

A háborúnak és az aszálynak köszönhetően egyre növekszik a takarmány ára, ami nagyban kihat a tojás, a tej és a hús árára is.

Ezért drágul tovább a tej és a tojás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A háborúnak és az aszálynak köszönhetően egyre növekszik a takarmány ára, ami nagyban kihat a tojás, a tej és a hús árára is. A gazdáknak ráadásul az egyre növekvő energiaárakkal is meg kell birkóznia, derül ki a Telex.hu cikkéből.

A tej drágulása miatt csökkenhet az eladott tejtermékek mennyisége, ami sajnos rossz hír a desszertek kedvelőinek is. 

Ezért drágul tovább a tej és a tojás

A magyar gazdák az állati termékek további drágulására és az állomány csökkenésére számítanak az állattartó ágazatokban. Az orosz-ukrán háború és az aszály miatti takarmányhiányon kívül a növekvő rezsi- és üzemanyagköltségek is felfelé tolják az árakat.

GettyImages-1322511698
Fotó: visualspace / Getty Images Hungary

Az energiaárak növekedése és a dráguló takarmány a baromfitartókat sem kíméli, a baromfiállomány várhatóan csökkenni fog. A szakértők úgy vélik, hogy az év végére a most 65-70 forintba kerülő tojás 100 forint környékére drágulhat, írják.

A tej árán szintén látszik a drágulás, Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta a lapnak, hogy a nyerstej literje 56 százalékkal drágult az utóbbi évben, és egyelőre nem látszik az áremelkedés vége.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Az elmúlt egy-másfél évben az EU-ban és idehaza is egyaránt rekordszintű emelkedést tapasztaltunk az árakban. Ez a tendencia igaz a nyerstejre, a fogyasztói folyadéktejekre és a magasabb feldolgozottságú tejtermékekre is. Egy ponton a magas fogyasztói árak hatására csökkenhet az eladott tejtermékek mennyisége. Ez a csökkenés a magasabb minőségű, drágább, prémiumtejtermékeket, például a desszerteket érintheti először - mondta el a szakértő a lapnak. 

Ez tehát nagyon rossz hír az édesszájúaknak, hiszen a süteményekhez vaj, tej és tojás szükséges, arról nem is beszélve, hogy a cukrászdák, sütőüzemek rezsije is emelkedik. Már ma sem ritka egy ezer forintos tortaszelet, sőt lassan ez az általános, de a jövőben még tovább emelkedhetnek az árak. 

Így spórolj az élelmiszeren anélkül, hogy hiányérzeted lenne: 10 dolog, amire figyelj bevásárláskor

A bevásárlás során kis tudatossággal tehetsz azért, hogy pénztárcád vastagabb maradjon.

Így spórolj az élelmiszeren anélkül, hogy hiányérzeted lenne: 10 dolog, amire figyelj bevásárláskor

A bevásárlás során kis tudatossággal tehetsz azért, hogy pénztárcád vastagabb maradjon.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük