Rossz hír azoknak, akik édesen isszák a kávét: cukorhiány várható, és a kávé is tovább drágulhat

Jóval kevesebb cukrot sikerült megtermelni idén Magyarországon, mint az emberek éves cukorfogyasztása, ráadásul a kávéról is rossz hírek érkeztek.

GettyImages-1195724681

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jóval kevesebb cukrot sikerült megtermelni idén Magyarországon, mint az emberek éves cukorfogyasztása, ráadásul a kávéról is rossz hírek érkeztek.

Az elkövetkezendő hónapok még több drágulást hozhatnak a boltokban. 

Hiány lesz a cukorból

Magyarország éves cukorfogyasztása körülbelül háromezer tonna, de ebből idén nagyjából csak hatvanezer tonnát fognak tudni megtermelni, mert folyamatosan csökken a termőterületek mérete, derül ki a 24.hu cikkéből

2017-ben még 15 500 hektáron termesztettek cukorrépát, de ez a szám 2021-re 10 500 hektárra csökkent. Idén még rosszabb a helyzet, hiszen a termőterület nagysága csak 8600 hektár. 

A helyzet tavasszal még nem tűnt rossznak, a növények kelése nagyon jó volt, ráadásul a gyomirtások is kedvezően sikerültek, ám a rendkívül száraz nyár nagyon rosszat tett a termésnek. A helyzet a keleti országrészben a legtragikusabb.

GettyImages-1287871932
Fotó: Manivannan Thirugnanasambandam / Getty Images Hungary

A csapadékhiánynak köszönhetően csökkenni fog a cukorrépatermés mennyisége, de ezt sajnos Magyarországon kívülről sem lesz könnyű kompenzálni, mivel egész Európában, sőt a kontinensen kívül is csökken a kínálat. Ráadásul a szállítási költségek is nagyon megnőttek, ezért ez ahhoz vezethet, hogy nemcsak drágulni fog a cukor idén ősszel, hanem cukorhiány is kialakulhat a boltokban.

A fokozódó cukorhiány az édességgyártókat fogja a leginkább sújtani, ezért az édességek ára is nagyon megugorhat hamarosan. 

A kávé is tovább fog drágulni

A Brazíliát érintő aszály és az egész világon tapasztalható szállítási nehézségek miatt az arabica kávéfajta ára is meredek emelkedésnek indult. Mivel Magyarország nagyon sok brazil kávét importál, ennek hatásait a szakértő szerint mi is érezni fogjuk, derül ki az Index cikkéből

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A témában az InfoRádiónak nyilatkozó Nezvál Máté elmondta, hogy Brazíliának nagy hatása van rá, hogy milyen irányba tartsanak a kávéárak. 

A globális ellátási és szállítási láncokban tapasztalható fennakadások szintén nagy gondot jelentenek, mivel a kávé Európába való szállítására használt konténerek és hajók száma korlátozottá vált az utóbbi időben, mondta el a szakértő a rádiónak. Ez szintén növelni fogja az árakat. 

Máshogy öntötte a tejet a kávéba, gyönyörű eredménye lett: csak a véletlennek köszönhetőek ezek a fotók

A kávé művészete nem csak a baristák kiváltsága: sokszor a véletlennek köszönhetően bárkinél kialakulhat.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük