750 ezer forintba is kerülhet a jogosítvány: sötét képet fest az autósiskola vezetője

Nagyon megemelkedhet a jogosítványszerzés ára az új katatörvénynek és a benzinárstop esetleges eltörlésének köszönhetően.

GettyImages-1141262390
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon megemelkedhet a jogosítványszerzés ára az új katatörvénynek és a benzinárstop esetleges eltörlésének köszönhetően, írja a Pénzcentrum.

A katáról átalányadózásra váltó oktatók a diákokra háríthatják a többletköltségeket, ráadásul az is kérdéses, hogy meddig lehet még 480 forintért tankolni az oktatóautókat. A szakértő elmondta a lapnak, hogy az árstop után akár 750 ezer forintba is kerülhet a jogosítvány megszerzése, de jelenleg is legalább 400 ezer forinttal kell számolnia annak, aki jogosítványszerzésre adná a fejét. 

Drágul a jogosítvány

Egy személygépjármű-vezetői tanfolyam 280 ezer forintba kerül a KSH adatai szerint, de ebben nincs benne a vizsgák és pótórák díja. Pető Attila közlekedési szaktanár, szakoktató és autósiskola-vezető nem érti, hogy hogyan jött ki a statisztikai hivatalnak ez a szám, hiszen manapság már a gyakorlati oktatás is többe kerül. 

A Kreszpofesszor néven is ismert szakember elmondta a Pénzcentrumnak, hogy a vezetési óradíjak azért megfoghatatlanok, mert csak a tanulók töredéke áll készen a vizsgára a kötelező minimumként megszabott 30 óra vezetés után. A fővárosban jellemzően 40-60 órát vezetnek a diákok, de egyesek akár 80 órát is megvesznek, mielőtt rászánnák magukat a vizsgára. 

GettyImages-142740164
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Budapesten egy óra vezetés ma 8 ezer forintba kerül, ez 40-60 órával számolva 320-480 ezer forint, ha nem bukott meg az illető, mondta el a lapnak a szakember.

Pető Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a közeljövőben a vezetési óradíjak még tovább emelkedhetnek. Ennek az egyik fő oka a katatörvény. Az oktatók a katából kikerülve a 40-60 százalékos átalányadózási rendszerbe kerülhetnek, ami körülbelül 2000 forinttal növelheti meg az óradíjakat.

Ráadásul ha megszűnik a 480 forintos ársapka és elszállnak az üzemanyagárak, az még tovább növelheti az árakat. Pető szerint a benzinárstop kivezetése után akár 11-12 ezer forintra is emelkedhet egy óra vezetés ára. Ezzel az oktatóknak nem fog több pénz a zsebébe jutni, csak a pluszköltségeket fogják a tanulókra hárítani. 

50 óra vezetéssel számolva a gyakorlati oktatás ára így akár 600 ezer forint is lehet, összességében pedig a 750 ezer forintot is elérheti a jogosítvány megszerzésének ára, mondta el a szakember. 

Teljesen megváltozik a jogosítványszerzés menete itthon: szimulátoros vezetés és elektronikus ügyintézés jön

A vezetni tanulók a jövőben a forgalomban töltött óráik egy részét kiválthatják majd szimulátorozással, és kötelezővé teszik az órák elektronikus nyilvántartását is. Nagy változások lesznek a teherautósofőr-képzésben is. 

Teljesen megváltozik a jogosítványszerzés menete itthon: szimulátoros vezetés és elektronikus ügyintézés jön

Nagy változások jönnek a járművezető-képzésben jövőre.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük