A jogsid bánhatja, ha nem figyelsz erre, amikor a szomszédos országban vezetsz: szigorítottak a szabályokon
A hónap elejétől szigorodtak a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok Szlovákiában.

GettyImages-1126248393
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hónap elejétől szigorodtak a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok Szlovákiában. Azok a sofőrök, akik telefonálnak vezetés közben, vagy nem tartják be a sebességkorlátozást, akár a jogosítványuknak is búcsút inthetnek, derült ki az Infostart cikkéből. 

A másik fontos változás, hogy fiatalabb korban is megszerezhető lesz az autóbusz és tehergépjármű vezetéséhez szükséges jogosítvány.

Szigorítottak a szlovákok

Az augusztus elsejétől hatályba lépett jogszabály szerint súlyos szabálysértésnek minősül Szlovákiában, ha valaki kihangosítás nélkül telefonál, vagy vezetés közben nyomkodja a telefonját. Az ilyen helyzetben rajtakapott sofőrök ezentúl nem feltétlenül ússzák meg az esetet pénzbüntetéssel, hanem akár a jogosítványukat is elveszíthetik. 

A száguldozók szintén súlyosabb büntetésre számíthatnak, mondta el Zuzana Eliášová, a szlovák belügyminisztérium szóvivője. Jelentősen nőnek a pénzbírságok, ráadásul azon járművezetőknek, akik egy év alatt több mint háromszor lépik túl jelentősen a megengedett sebességet, szintén elvehetik a jogosítványát. A belügyi tárca arra számít, hogy a szlovák utak biztonságosabbak lesznek a szigoritásoktól. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szintén fontos változás, hogy 18 éves kortól kamiont, 21 éves kortól pedig autóbuszt is vezethetnek már a szlovákok. A kormány a teher- és személyszállító járművek vezetői hiányát próbálja meg pótolni a korhatár csökkentésével. 

Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ

Az elsősegélynyújtási alapismereteket jó időről időre feleleveníteni. Nemcsak azért, mert olykor változnak a protokollok, gondoljunk csak például az újjáélesztés menetére, hanem azért is, mert éles helyzetben gyakran gyorsan és határozottan kell eljárni, rövid idő alatt kell feleleveníteni az egykor megtanultakat. Frissítsd fel emlékeid a következő kvíz segítségével!

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük