Mikor kell nyomókötés, és mikor fedőkötés? Te mennyire ismered a sebkötözés alapjait?

Nem mindegy, milyen kötést helyezel a sebre: némely fajta többet árthat, mint használhat a sebgyógyulásban.

Sebkötések fajtái
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orvostudományi fejlődésének hála mára rengeteg sebkötőfajtából lehet választani, ám az alapjuk már több ezer éves. A sebkötözés lényege, hogy a nyílt bőrfelület a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben védett legyen.

A sebgyógyulási idő is csökkenthető megfelelő kötözési módszerrel, nem beszélve arról, hogy az esetleges ütőeres vagy vénás vérzést is másképp kell ellátni a súlyos vérveszteség elkerülése érdekében.

Különböző sebkötözők

A procedúra mindig a kezelendő felületet fertőtlenítésével indul, később, a már nem nyílt sebek regenerálódását egyes gyógynövények is elősegítik. Végső soron pedig a megfelelő kötözési módszeren is sok múlik - ezekből mutatunk párat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük