Teljesen megváltozik a jogosítványszerzés menete itthon: szimulátoros vezetés és elektronikus ügyintézés jön
Nagy változások jönnek a járművezető-képzésben jövőre.

GettyImages-1136741686
beauty and style
Top olvasott cikkek

Átalakítják a járművezető-képzés szabályait hazánkban egy most megjelent rendeletmódosítás szerint, derül ki a Telex cikkéből.

A vezetni tanulók a jövőben a forgalomban töltött óráik egy részét kiválthatják majd szimulátorozással, és kötelezővé teszik az órák elektronikus nyilvántartását is. Nagy változások lesznek a teherautósofőr-képzésben is. 

Megváltozik a jogosítványszerzés

A Magyar Közlöny augusztus 1-jei számában megjelent rendeletmódosítás meg fogja változtatni a jogosítványszerzés feltételeit Magyarországon. A jövő évtől kötelező lesz elektronikusan is nyilvántartani az elméleti és gyakorlati órákat. Az elektronikus átállásnak köszönhetően könnyebb lesz az ügyintézés, hiszen a vizsgára való bejelentkezéskor nem kell majd sorban állni, hanem minden elvégezhető lesz egy online felületen.

GettyImages-142740168
Fotó: Jose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Az autósiskolák az elektronikus átállás miatt könnyebben ellenőrizhetők lesznek a közlekedési hatóság által. Az elméleti órákon megjelenik majd az elektronikus jelenléti ív, akik pedig a távoktatást választják, azoknak a teljes elméleti tananyagon végig kell menniük és ki kell tölteniük a modulzáró teszteket a fejezetek végén. 

A hatósági ellenőrök majd bármikor bekapcsolódhatnak a vezetési gyakorlatokba, mert az oktatóknak a gyakorlat előtt rögzíteniük kell a központi rendszerben, hogy melyik tanuló mikor és hol kezdi és fejezi be a vezetést. 

A rendelet remélhetőleg visszaszorítja majd a csak papíron leadott órák arányát és a pótóráztatást, ami jelenleg nagyon megdobja a jogosítvány megszerzésének amúgy is tetemes költségeit. 

A B kategóriás gyakorlati órák egy részét akkreditált szimulátorokon is elvégezhetik majd a tanulók. Azoknak, akik ezt a lehetőséget választják, nem kell majd minden alkalommal autóba ülniük a manőverek és tipikus közlekedési szituációk gyakorlásához. Már több országban használnak ilyen jellegű oktatási célú szimulátorokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A C kategóriás, teherautókra érvényes jogosítvány megszerzésének feltételei is meg fognak változni jövőre. 29-ről 16-ra fog csökkenni a kötelező gyakorlati órák száma, ráadásul hegyvidéken sem kell majd gyakorolnia a vezetést a tanulóknak vizsga előtt. Ezenkívül januártól nem lesz biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés tantárgy, illetve vizsga sem a C kategóriában. 

A vizsgabiztosok az elektronikus rendszerre való átállással ellenőrizhetik, hogy milyen tanfolyamon vett részt a tanuló, illetve hogy hány órát és kilométert vezetett. Ezenkívül kiszűrhetik az éjszakai országúti vezetés elbliccelését is. 

A vizsgabiztosok a náluk lévő GPS-es tablettel azt is ellenőrizheti majd, hogy milyen útvonalon zajlott a gyakorlati vizsga, és hogy teljesített-e elég feladatot a tanuló. 

Így használd a klímát az autóban, ha spórolnál a benzinen: nem mindig az ablak lehúzása a gazdaságos

A kocsiban a nyári hőség idején valóságos áldásnak tűnik a klíma, hiszen sok család indul hosszú útra a vakáció idején, a meleg pedig igencsak megnehezíti az utazást. A klíma használata nem tűnik bonyolult feladatnak, mégsem hozza ki belőle minden autótulajdonos a maximumot.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük