Akár ezer forint is lehet a kenyér, és a tojásról sincsenek jó hírek: ezektől függ a drágulás mértéke
A szakember szerint elkerülhetetlen a sütőipari termékek árának jelentős növekedése.

GettyImages-1223423223
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint elkerülhetetlen a sütőipari termékek árának jelentős növekedése, derül ki az Infostart cikkéből.

A szakember szerint a drágulás mértéke sok tényezőtől függ, és nem minden cég fogja kibírni az elkövetkezendő egy-két év terheit. 

Tovább drágul a kenyér

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta a lapnak, hogy a pékek maguk határozzák meg, hogy milyen áron értékesítenek, és már most vannak olyan különleges magvas, rozsos és kézműves kenyerek, amelyek ára meghaladja az ezer forintot.

A szakember szerint a várható drágulás mértéke az alapanyagokon és munkabéren kívül más tényezőktől is függ, például attól, hogy az adott vállalkozás milyen energiaszolgáltatóval állapodott meg, és mikor. A pékszövetség elnöke úgy véli, hogy komoly árváltozások várhatók a sütőipari termékek esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Septe József a magyar gabonával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ellátási probléma nem lesz, mert a következő aratásig szükséges mennyiség megvan. Magyar alapanyagokból sincs hiány, tehát a lakosságnak nincs oka az aggodalomra. 

A sütőipari vállalkozások azonban nem nyugodtak a szakember szerint, mert a szakma "gyenge lábakon áll", és nem az összes cég fogja kibírni a következő egy-két évben rájuk rótt terheket. 

A tojás is drágulni fog szeptembertől

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége bejelentette, hogy a termelők életben maradása, a folyamatosan növekvő termelési költségek fedezése és a biztonságos hazai ellátás érdekében szeptembertől a tojástermelők nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek.

GettyImages-1317730435
Fotó: Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

A közleményből kiderül, hogy az Európát sújtó aszály, mely Magyarország nagy részét is érintette, nemcsak drágította a termelést, hanem szűkössé tette a takarmányellátást. Emellett a szomszédban dúló háború miatt bekövetkezett drasztikus energiaár-emelkedés szintén nehezíti az ágazatban működő gazdák helyzetét.

A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat. A tojás még így is a legolcsóbb fehérjeforrásunk marad, áremelkedése jelentősen elmarad más alapélelmiszerekéhez képest.

Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha

A hagyományos kovászos kenyér egyszerűen abbahagyhatatlan. Ahhoz, hogy ilyet tudj készíteni, előbb fel kell nevelned a kovászt, de ha egyszer készen van, akármikor hozzányúlhatsz, és nekiállhatsz a régimódi, nagyon finom kenyerek, zsemlék és péksütik összeállításának.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük