Akár 30-40 százalékkal is drágulhat a kenyér: messze nincs vége az áremelkedésnek

A szakértő szerint az élelmiszer-áremelkedésnek sajnos még messze nincs vége.

Drágul a kenyér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés következtében akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége számításai szerint, derült ki az ATV Híradójából

A szakértő szerint az élelmiszer-áremelkedésnek sajnos még messze nincs vége. 

Drágul a kenyér

Az iparágat sújtó problémákat egy Zala megyei pékmester példáján keresztül mutatta be az ATV. A pék elmondta, hogy augusztustól várhatóan a háromszorosára fog emelkedni az áramszámlája a rezsicsökkentésnek köszönhetően, amit nem fog tudni kitermelni. A kilowattonkénti áramárért eddig 70 forintot kellett fizetnie, ám a jövő hónaptól ez az összeg 270 forintra fog ugrani.

GettyImages-656726172
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

"Olyan magas lesz augusztus elsejétől az áramszámlám, hogy azt már én nem fogom tudni kitermelni, úgyhogy sajnos be kell hogy zárjam a műhelyt" - nyilatkozta a pék a Híradónak, majd hozzátette, hogy már nem tud tovább árat emelni, mert a környéken nincsenek olyan emberek, akik képesek lennének megfizetni a minőséget.

A gabonatermesztők további lisztáremelkedéssel számolnak. Ez inkább az aszálynak, mint a magas üzemanyagáraknak lesz köszönhető. Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese kifejtette a Híradónak, hogy az alföldi betakarítási eredmények ugyan nagyon gyengék voltak, de a Dunántúlon azért jelentősebben és nagyobb mértékben takarítottak be a gazdák. Az elnökhelyettes szerint az ország búzája nincs veszélyben, a liszt- és gabonaellátottságunk megfelelő. 

Kozsuch szerint az exportőrök most nem adnak el külföldre gabonát, de megtehetnék. A szabályok csak bejelentési kötelezettséget írnak elő, és elővásárlási jogot adnak az államnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint a költségnövekedés, az aszály és a gyenge termés komoly nehézségeket vetít előre:

"Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszer-áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára" - nyilatkozta Máhr András, a Mosz főtitkárhelyettese.

Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha

A hagyományos kovászos kenyér egyszerűen abbahagyhatatlan. Ahhoz, hogy ilyet tudj készíteni, előbb fel kell nevelned a kovászt, de ha egyszer készen van, akármikor hozzányúlhatsz, és nekiállhatsz a régimódi, nagyon finom kenyerek, zsemlék és péksütik összeállításának.

Régimódi, foszlós kovászos kenyér otthon sütve: a héja ropogós, a belseje fantasztikusan puha

Te is süthetsz otthon igazi, régimódi kovászos kenyeret. Ha egyszer rákapsz, ezentúl mindig így készíted majd.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük