Nagyon megdrágult az iskolakezdés, de van ennél nagyobb baj is: ez derült ki a friss felmérésből
Tízből nyolc válaszadó számára nagyobb nehézséget okoz az idei iskolakezdés, mint a tavalyi.

GettyImages-1333551757
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy friss, országos felmérés szerint az iskolaszerek jelentős áremelkedése miatt a múlt évinél jóval többet kell szánni az iskolakezdésre, így nem is csoda, hogy szinte mindenkinek nagyobb anyagi nehézséget okozhat ez az időszak a tavalyihoz képest.

Sokan az olcsóbb tanszereket választva igyekeznek kezelni a helyzetet, de ez az attitűd általánosságban is tetten érhető: a nagy többség az élelmiszerek további drágulásától és a rezsiköltségek emelkedésétől tart az idén, a kialakult helyzetre pedig költéseik visszafogásával reagálnak.

Tízből nyolc válaszadó számára nagyobb nehézséget okoz az idei iskolakezdés, mint a tavalyi, egyebek közt ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a BÁV Zálog készített országos fiókhálózata segítségével, több mint 2000 fő megkérdezésével. A kutatás a tanévkezdés mellett a következő hónapok kihívásaira és az azokra adható válaszokra is rákérdezett.

Nem a számítástechnikai termékek okozzák a legnagyobb anyagi nehézséget

A kutatás során megkérdezték azt is, hogy a beiskolázást kísérő költségek közül mi jelenti a legnagyobb tételt - a válaszadók több lehetőséget is megjelölhettek. Talán meglepő, de nem a drága számítástechnikai termékek - számítógép, tablet, mobiltelefon - viszik a prímet: ezt a válaszadók alig több mint negyede jelölte meg, míg a legnagyobb arányban (57%) a tolltartók, írószerek, füzetek beszerzését említették. Ez persze nem is csoda, hiszen a tapasztalatok alapján a papír árának drasztikus emelkedése miatt a füzetek közel 50%-kal drágábbak, mint az év elején, miközben a többi iskolaszer esetében, mivel ezek jellemzően importból származnak, a szakértők szerint 30%-os árnövekedéssel lehet számolni, részben a forint gyengülése és a szállítási költségek emelkedése miatt.

GettyImages-1239793255
Fotó: Carol Yepes / Getty Images Hungary

A válaszadók fele szerint az új ruhák, cipők, illetve a tornaruha is komoly tételt jelent, 10-ből 4-en pedig úgy látják, hogy az iskolatáska beszerzése jelentős anyagi tehernek számít. A különórák a megkérdezettek negyede számára jelentenek komoly kiadást, az új bútorok - például íróasztal, szék - beszerzését, valamint az iskolai étkezés díját a megkérdezettek ötöde említette.

- Az ügyfeleink körében végzett kutatás rávilágított: azok közül, akiknek nehézséget okoz az iskolakezdés időszaka, 52% olcsóbb eszközök, árucikkek vásárlásával igyekszik orvosolni a problémát, 21% máson kíván spórolni a tanszerek helyett, a fennmaradó 27% pedig hitelből kívánja megoldani a beiskolázást. A szeptember közelsége miatt pedig ilyenkor hagyományosan a gyors, egyszerű készpénzhez jutási lehetőségeket választják sokan tapasztalataink alapján - mondta Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

Mennyit kell költeni az iskolakezdésre?

Az erőteljes áremelkedés ott is tetten érhető, ahol a kutatás azt mérte fel, hogy vajon mennyit kell majd költeni gyerekenként az iskolakezdésre. Szinte senki nem gondolja azt, hogy ez az idén tízezer forint alatt megúszható, miközben egy két évvel ezelőtti, hasonló kutatás szerint akkor még a válaszadók több mint tizede szánt legfeljebb ekkora összeget a beiskolázásra.

GettyImages-1220227208
Fotó: Patcharanan Worrapatchareeroj / Getty Images Hungary

Szintén csökkenés figyelhető meg a legfeljebb 20 ezer és a legfeljebb 40 ezer forintot költeni tervezők körében a 2020. évi felméréshez képest, miközben az e feletti összegekben gondolkodók aránya számottevően nőtt. Ezen belül a 60-80 ezer forint közötti kiadással számolók aránya két év alatt több mint a duplájára emelkedett, az ennél is többet, akár 100 forint felett költők részesedése pedig majdnem a háromszorosára nőtt.

A járvány után most az árak miatt aggódnak az emberek

Míg két évvel ezelőtt az akkori kutatási eredmények alapján a Covid-járványtól és annak gazdasági hatásaitól való félelem volt a meghatározó a válaszadók körében, addig az idén szinte mindent felülírnak az áremelkedésekkel kapcsolatos aggodalmak. A legtöbben - tízből heten - az élelmiszerárak növekedését, illetve a rezsiköltségek emelkedését látják a leginkább aggasztó, az év hátralevő részét meghatározó társadalmi, gazdasági problémának. Az infláció növekedésétől a válaszadók 48%-a tart, míg az üzemanyagárak növekedését és a forint gyengülését a megkérdezettek harmada érzi jelentős problémának. A koronavírus-járvány egy esetleges újabb hulláma miatt viszont már csak a megkérdezettek 18%-a aggódik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Spórolással reagálnak

A válaszadók közel kétharmada úgy ítéli meg, hogy általánosságban költéseinek visszafogásával kell reagálnia a kialakult helyzetre, míg egyharmad pedig csak a nagyobb kiadásait halasztaná el. Ezek mellett a kutatás arra is rávilágított, hogy egyre többeknél figyelhető meg az a tendencia, miszerint családi költségvetést készítenek, és sokkal nagyobb hangsúlyt kap az előre tervezés a korábbiakhoz képest.

Életüket kockáztatják, hogy eljussanak a suliba: képeken a világ a legveszélyesebb iskolába vezető útjai

Hazánkban és tőlünk nyugatabbra nem ritka, hogy a gyerekeket még felső tagozatos korukban, sőt akár középiskolában is autóval fuvarozzák a szülők hétköznap reggelenként. Sokan félnek a városi forgalomtól, illetve attól, hogy esetleg rossz szándékú emberekkel találkozhatnak a gyerekek útközben. Vannak azonban a világnak olyan részei, ahol az iskolába vezető úton egészen más veszélyek leselkednek a gyerekekre. Egyes falvakban Kolumbiában, a Fülöp-szigeteken és Jáva szigetén nem csupán egy kalandtúrával ér fel bejutni az iskolában, de kifejezetten életveszélyes. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük