Életüket kockáztatják, hogy eljussanak a suliba: képeken a világ legveszélyesebb iskolába vezető útjai

Se iskolabusz, se mamataxi nincs ezekben a kolumbiai és indonéz falvakban.

Veszélyes utakon az iskolába
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban és tőlünk nyugatabbra nem ritka, hogy a gyerekeket még felső tagozatos korukban, sőt akár középiskolában is autóval fuvarozzák a szülők hétköznap reggelenként. Sokan félnek a városi forgalomtól, illetve attól, hogy esetleg rossz szándékú emberekkel találkozhatnak a gyerekek útközben.

Vannak azonban a világnak olyan részei, ahol az iskolába vezető úton egészen más veszélyek leselkednek a gyerekekre. Egyes falvakban Kolumbiában, a Fülöp-szigeteken és Jáva szigetén nem csupán egy kalandtúrával ér fel bejutni az iskolában, de kifejezetten életveszélyes. 

Veszélyes utak az iskolába

Kolumbia - a Rio Negro folyó felett

Egy esőerdőkben megbúvó, apró kolumbiai falu gyerekei számára két út kínálkozik, melyen bejuthatnak a legközelebbi város, Acacías iskolájába. Vagy egy kétórás túrát tesznek a hegy oldalán, vagy egy 800 méter hosszú és 230 méter magasan kifeszített acélkötélen jutnak át a kanyon felett.

A kisebb gyerekeket gyakran zsákban viszik át a szülők vagy testvéreik, a nagyobbak már egyedül is közlekedhetnek. Iskolába menet, a levegőben szárnyalva akár a 90 km/h-s sebességet is elérhetik. A Rio Negro folyó feletti hegy elszigetelt tetején élő családok számára nem újdonság ez a közlekedési forma, a veszélyes útvonalat évszázadokkal ezelőtt a bennszülöttek is használták - akkor még kenderkötélen keltek át a kanyon felett.

Fülöp-szigetek - gumitömlővel a folyón

A Fülöp-szigeteken a Manilától keletre eső Rizal tartomány egy aprócska falvában élő gyerekek felfújt gumitömlővel kelnek át a folyón, hogy iskolába mehessenek. De a folyón való átjutás előtt még reggelente legalább egy órát gyalogolnak az iskoláig.

veszelyes-u-iskolaba-fulop-szigetek

A természet erejének kiszolgáltatott helyzetükből adódik, hogy ha megárad a folyó, kénytelenek kihagyni az órákat, ilyenkor nem tudnak átkelni. A közösség már kérte a függőhíd felállítását az önkormányzattól, melyen mind a gyerekek, mind a felnőttek könnyebben és biztonságosabban juthatnának be a városba.

Jáva szigete - vízvezetéken egyensúlyozva

Az Indonéziai Jáva szigetének lakossága 137 millió, ami azt jelenti, hogy a világ legnépesebb szigete, és az egyik legsűrűbben lakott hely a világon. Jáva két faluját, Surót és Plempungant egy vízvezeték köti össze.

veszelyes-u-iskolaba-java-szigete
Fotó: www.difc.cn

Sok diák rövidebb út gyanánt használja ezt a több mint 100 méter magasban függő, 30 méter hosszú vízvezetéket, azt mondják, így több kilométernyi gyaloglást spórolnak meg. A vékony fapalló csak egy kicsivel szélesebb, mint a rajta átkerékpározó fiú biciklijének a kereke. A látvány pedig nem csupán a mi szemünknek ijesztő, sajnos a vízvezeték elég rozoga, és nem is erre a célra készült. A gyerekeknek, bár rövidítenek, még így is körülbelül 5 km-t kell gyalogolniuk vagy biciklizniük, hogy eljussanak az iskolába.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Zhang Jiawan-i iskolások

Zhang Jiawan egy aprócska kínai falu a Badagong-hegyen, ahol a lélekszám alig éri el a száz főt, és mindössze egyetlen, a hegyoldalnak támasztott, több méter hosszú létrán keresztül lehet kijutni a faluból. El, az iskolába is.

Nap mint nap az életüket kockáztatják, hogy eljussanak az iskolába: van, akinek nem jut felhőtlen gyerekkor

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük