Ez a világ egyik legveszélyesebb és legmagányosabb útja - Az alaszkai Dalton Highway csak tapasztalt sofőröknek ajánlott

Az alaszkai Dalton Highway lakatlan tájakon halad a Transzalaszkai Csővezeték mentén.

dalton highway alaszka
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alaszkai Dalton Highwayt rendre a világ legveszélyesebb útjai közé sorolják. Mégis sokak bakancslistáján szerepel, hogy legalább egyszer az életben végigmenjenek rajta, áthaladjanak az Északi sarkkörön, és megtapasztalják a magányos út semmihez nem fogható hangulatát.

Az országútnak még a hosszúsága is baljós: 666 kilométer, és többnyire lakatlan, a természet uralta területeken kanyarog, sehol egy bolt vagy egy benzinkút, helyenként még a mobiltelefonok sem kapnak jelet. A Dalton Highway leggyakoribb utasai a kamionosok, bár egy jóformán sosem teli buszjárat is szállítja a kíváncsi turistákat. A sofőrök legmegbízhatóbb társa az olaj szállítására szolgáló Transzalaszkai Csővezeték, ami az úttal párhuzamosan fut. 

A Dalton Highway veszélyes és magányos

Az alaszkai Dalton Highway az Egyesült Államok, sőt talán a bolygó egyik legelszigeteltebb országútja, ami Livengoodtól a Jeges-tenger partján lévő Prudhoe-öböl (Prudhoe Bay) olajmezejének központjáig, Deadhorse-ig halad. A célállomással együtt összesen három kisebb település található mellette, Coldfoot, Wiseman és Deadhorse, ezek állandó lakosai még együtt is jócskán száz fő alatt maradnak, igaz, Deadhorse-ban szezonálisan több, az olajkitermelésben dolgozó munkás is él. 

Az az általános vélekedés, hogyha valaki végig tud vezetni ezen az országúton, akkor tulajdonképpen bárhol elboldogul majd. Hogy miért jelent ekkora kihívást, annak több oka is van: mindössze az út egynegyede aszfaltozott, továbbá óriási teherautók járnak, sőt száguldoznak rajta, amik nyáron igencsak felkavarják az út porát és a kavicsokat, és előszeretettel szorítják le a kisebb járműveket a gyorsabb haladás reményében. Télen a sarkvidéki hideg és a viharok, lavinák okozhatnak fejtörést.

Ha egy autóst baleset ér, rádió hiányában előfordulhat, hogy hosszú órák, esetleg napok kérdése, amíg segítséget kap, mert a mobiltelefon-lefedettség is hagy némi kívánnivalót maga után. Ráadásul az út közepe tájától, tehát nagyjából Coldfoottól egészen Deadhorse-ig, összesen körülbelül 380 kilométeren át sehol egy bolt vagy hotel, nincs benzinkút, sem egészségügyi ellátás. Ez a magányra vágyók számára maga lehet a paradicsom, ám ha segítő kézre lenne szükség, már nem tűnik olyan fényesnek a helyzet. 

A buszjáratot kalandvágyó turisták használják

A Dalton Highwayt 1974-ben építették a Transzalaszkai Csővezeték és a Prudhoe-öböl olajmezejének kiszolgálására. Utóbbi Alaszka gazdaságának legfontosabb összetevőjét jelenti. Eleinte az út csak a teherautók számára volt használható, később, 1994-ben a személygépjárműveknek is megnyitották. A BBC beszámolója szerint a Dalton Highway Express buszjárat több mint húsz éve indult, az utasok egy része olcsón kíván eljutni Deadhorse-ba, de vannak olyanok is, akik a természeti szépségek kalandos felfedezésére vágynak, az egyik irányban biciklivel haladnak, majd visszafelé már busszal jönnek.

A busztársaság június és augusztus között heti kétszeri menettérti járatot indít Fairbanks és Deadhorse között. Egy irányba az utat körülbelül 16 óra alatt teszik meg. A nyári hónapokban a turisták az éjféli nap jelenségével is találkozhatnak a környéken. A kopár hegycsúcsok, zöldellő mezők és erdők festői látványt nyújtanak, az utas érezheti, hogy itt a természet az úr. Az egyetlen állandó útitárs a csővezeték, ami a permafroszt miatt a földfelszín felett halad, és naponta közel 500 ezer hordó olajat szivattyúz ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az igazán merészek leszállnak a buszról útközben, hogy gyalog menjenek tovább. A turistáknak viszont mindenképp számolniuk kell a fentebb részletezett körülményekkel, bár az út szépségét nagyrészt a magányossága adja, ez jelenti a kalandorokra leselkedő legfőbb veszélyt is. 

A világ legveszélyesebb hegyi útjai

A hegyi utak semmihez nem fogható panorámát nyújtanak az utazók számára, noha a sofőrnek legtöbbször nincs szerencséje sokáig gyönyörködni benne. Hiszen minden figyelmét a szerpentin kanyarulataira kell irányítania.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük